25 dôvodov prečo postaviť v Malackách skejtpark

Ako obyvateľ Malaciek, fanúšik skateboardingu a člen ASSR, ktorá aktívne podporuje rozvoj skateboardingu v SR a ktorá má skúsenosti s projektmi v tejto oblasti, by som sa rád zapojil do procesu realizácie a výstavby skateparku v Malackách, aby skatepark čo najviac spĺňal podmienky a predstavy miestnej komunity jazdcov.

Vyzývam preto všetkých zainteresovaných v tomto probléme, aby sa tiež pripojili a svojimi nápadmi, návrhmi a pripomienkami pomohli k výstavbe kvalitného Skateparku v Malackách. Apelujem preto na mestské zastupiteľstvo, aby podporili výstavbu skateparku a pomohli tak zlepšiť chabé podmienky skateboardovej komunity v Malackách a okolí, pretože je viacero dôvodov prečo postaviť aj takéto športovisko.

1. Skatepark je bezpečným miestom pre zábavu.

Rovnako ako pri hre na ulici s loptou, či pri jazde na bicykli, najčastejším dôvodom smrteľného zranenia je aj u skateboardistov zrážka s automobilom, pretože najatraktívnejšie miesta na jazdenie sa nachádzajú pri cestách, chodníkoch a parkoviskách. Preto ak vybudujeme skejtpark, ktorý bude atraktívnejší na jazdu ako ulica, vybudujeme bezpečné miesto pre našu mládež.

2. Ak je skatepark správne navrhnutý a postavený, vyžaduje len minimálne náklady na údržbu.

Ak je skejtpark vybudovaný z poctivého betónu, a nie sú na ňom žiadne dosky, skrutky ani iné komponenty, ktoré môžu byť poškodené vibráciami, či vplyvom počasia, skatepark po mnoho rokov nevyžaduje takmer žiadne náklady na údržbu. Najstaršie skateparky slúžia už viac ako 30 rokov a boli na nich potrebné len kozmetické úpravy. Niektoré firmy špecializujúce sa výstavbou parkov ponúkajú záruku až 20 rokov.

3. Skateboardisti nie sú u nás v súčasnosti dostatočne podporovaní.

Malacky chápu a podporujú mladých ľudí, ktorí chcú byť aktívni a zdravo žiť. Avšak skatetboardisti sú bez našej podpory odkázaní na vytvorenie si vlastného systému podpory odčleneného od našej spoločnosti. Ozaj chceme zostať pasívni a prizerať sa ako mladí ľudia bez akejkoľvek podpory jazdia po parkoviskách a postupne sa vyčleňujú zo spoločnosti?

4. Skateboardovanie má po svete milióny priaznivcov a ich počet na Slovensku stále narastá.

Skejtbordovanie je v USA tretia najpopulárnejšia voľno časová aktivita medzi deťmi vo veku 6-18 rokov, i v Malackách sa teší značnej priazni. Máme tu rôzne ihriská, športoviská, plaváreň či trasy na beh v zámockom parku. Je tu mnoho miest, kde môže byť mladý človek aktívny, ale skatepark nám tu chýba. Najbližší je v Bratislave a ak sa chce mladý človek zlepšovať a trénovať, musí každý deň cestovať, čo je finančne aj časovo náročné. Blízkosť skateparku  umožní mladým skateboardistom bezpečne tráviť svoj voľný čas neďaleko od domu. Z pohľadu bezpečnosti by sme mali preferovať, aby naše deti rekreačne športovali v blízkosti domova a pod verejným dohľadom. Preto by náš skatepark mal byť v centre mesta či v jeho blízkosti.

5. Skateboardovanie je obchod s veľkým obratom.

Skateboardovanie sa i na Slovensku dostáva na čelo marketingu pre mládež. V súčasnosti sa stal serióznym obchodom, sú tu lukratívne časopisy, videohry, show, i v Malackách, nehovoriac o Bratislave sú obchody s oblečením a športovým vybavením. Skateboardovanie sa stalo životným štýlom istej skupiny mládeže. Vďaka všetkému tomu marketingu, sa stále viac detí chce naučiť jazdiť. Záujem je enormný a skatepark je miesto, kde s tým začať. Ak bude v Malackách skatepark vytvoria sa tu lepšie podmienky aj pre tento druh obchodu.

6. Skateboardisti oživia mesto.

Skateboardovanie je bežnou súčasťou mestského prostredia, súčasťou americkej kultúry sa stal už v 50-tych rokoch a na Slovensko sa naplno etabloval po páde komunistického režimu. V súčasnosti je veľmi populárny a dá sa povedať, že v každom meste, a rovnako i v Malackách, je komunita skateboardistov. Naši miestni skateboardisti nie sú súčasťou nejakej okrajovej skupiny, ktorá sa venuje niečomu zvláštnemu. V každom meste na Slovensku sú skateparky jedným z najnavštevovanejších športovísk, niet teda pochýb o oživení miesta, kde by park stál.

7. Dobre navrhnutý skatepark bude priťahovať turistov na skateboarde so širokého okolia.

Množstvo skateparkovv USA ťaží zo svojej reputácie a stávajú sa miestom, ktoré chce každý skateboardista jedného dňa navštíviť. Pre skateboardistov sú miesta ako Burnside, Kettering, Orcas, Louisville, Black Pearl, Lincoln City atraktívnejšie ako Disneyland. Už i na Slovensku sa hovorí o kultových skejtparkoch v Košiciach,  v Hlohovci či Liptovskom Mikuláši, pridajme k týmto mestám aj Malacky. Priláka to jazdcov so širokého okolia, navyše je možnosť organizovať rôzne súťaže, podujatia či workshopy s jazdcami a tak ešte viac zvýšiť návštevnosť parku aj samotného mesta.

8. Skatepark rozšíri možnosti športového vyžitia mládeže a zlepší jej zdravotný stav.

Nie často je vidieť obézneho skateboardistu. Mnohí jazdia niekoľkokrát do týždňa, často až niekoľko hodín. Tým sa deti samozrejme v jazde zlepšujú, rozvíjajú svoje schopnosti, rastie ich sebavedomie. Teraz to dokonca robia i napriek nepriaznivým podmienkam, bez trénerov či ligy. Nikdy nemôžete vedieť, koľko ďalších talentov sa v Malackách nachádza a ktorí sa podobne ako Marek Zápražný a Maťo Pavlačič dostanú medzi špičku tohto športu

9. Nízke náklady na vybavenie robia skateboardovanie prístupné pre kohokoľvek.

Skateboardovanie je lacný a ekonomicky prijateľný šport  pre rozpočet ktorejkoľvek rodiny. Skateboard sa dá kúpiť aj za cenu 50 € a vydrží roky, pokiaľ sa udržuje. Skateboard je vlastne všetko, čo na začiatok treba, netreba žiadne členské. Aby sa človek mohol začal venovať skateboardingu, stačí skate a miesto na jazdenie.

10. Tisícky samospráv po svete, i niekoľko na Slovensku, pochopilo prínos skateparku pre spoločnosť.

Ak sa spýtate, čo by realizátori skateparku urobili inak, ak by mali tú možnosť, mnohí vám povedia, že by ho spravili väčší. Pretože ak je park správne navrhnutý, stáva sa veľmi populárnym miestom. Ak kontaktujete ktorúkoľvek samosprávu s úspešným skateparkom povedia vám, že je to jedno z najpopulárnejších a najlepšie využívaných miest v meste.

11. Jazdenie v skejtparku je oveľa bezpečnejšie ako na ulici či parkovisku.

V roku 2006, v USA zahynulo 42 ľudí pri jazde na skateboarde. Mimo skateparku to bolo 40, a z nich 27 zrazilo auto. Inými slovami 40 z týchto 42 úmrtí sa dalo predísť, ak by  jazdili v skateparku  a nie na ulici. V Malackách sa najčastejšie jazdí na parkoviskách, lebo tu nie je iný vhodný priestor, čo nie je najbezpečnejšie. Je len otázkou času kým k nejakému zraneniu príde. Čakáme práve na toto?

12. Skateboardistov, korčuliarov, bikerov sú v Malackách desiatky možno stovky, nehovoriac o spádovom okolí.

Pre skatebaordistov sa skatepark po domove a škole stáva ich tretím najdôležitejším miestom v živote. Najväčší nadšenci chcú v skateparku  stráviť takmer všetok ich voľný čas. Skatepark by preto mal mať i priestory zabezpečujúce komfort návštevníkov, vrátane bezpečného miesta pre uloženie batohu, fľaše s vodou, či miesto pre posedenie a relax.

13. V budúcnosti bude na Slovensku skatepark v mnohých mestách, buďme medzi prvými.

Postavenie skateparku je otázkou času. Záleží len na tom, kedy všetci pochopíme, akú príležitosť skatepark pre Malacky predstavuje. Nie je žiadny dôvod váhať, naštartujme tento proces už dnes. V susednej Českej republike ma skoro každé mesto, dokonca aj menšie mestá ako Malacky, svoj skatepark a nie je to na škodu. Ak bude skatepark aj v našom meste je možnosť zaradiť Malacky do Slovenského skateboardového pohára, či inej série skateboardových súťaží a aj tak zviditeľniť naše mesto.

14. Skatepark je miestom stretávania sa mnohých ľudí, a to nielen skateboardistov.

Ak je skejtpark vybavený mobiliárom, ktorý môžu využívať skateboardisti alebo diváci, stane sa sociálnym priestorom, ktorý priťahuje ľudí zo všetkých častí našej spoločnosti. Stáva sa miestom, ktoré všetci poznajú, toto miesto získa génius loci.

15. Skatepark môže vymiestniť iné neželané aktivity v území.

Skateboardisti milujú skateboardovanie. To je to, čo ich baví. Pre nadšeného jazdca sa akákoľvek činnosť, ktorá ho obmedzuje v jazdení, javí ako problém. A rád niektoré prekážky sám odstráni. Ak je park postavený na mieste, kde už existuje nejaký sociálny problém, kriminalita, vandalizmus, bezdomovci a pod., skateboardisti pomôžu vymiestniť týchto ľudí, ktorí uprednostňujú odľahlé zákutia s nízkou frekvenciou pohybu ľudí.

16. Skatepark môže byť cieľom rodinných výletov.

Aj na Slovensku bude možné o pár rokov viac vidieť ako pôjde rodina skateboardovať spolu. V zahraničí často vidieť ako matka či otec, ktorý sa v mladosti venoval jazdeniu, preniesol svoje hobby aj na dieťa. Je to skvelá príležitosť ako aktívne stráviť spoločný čas s rodinou. Na Slovensku je práve obdobie, kedy sa ľudia začínajúci so skateboardingom u nás dostávajú do veku, kedy si sami zakladajú rodiny a nie je problém ich stretnúť v parku jazdiť so svojimi deťmi. Skatepark je miestom, kde sú si mladí i starí rovnocenní.

17. Skateboardovanie je „in“ a skatepark zlepší obraz mesta navonok.

Niet pochýb o tom, že skateboardovanie je medzi mládežou veľmi populárne. Mnoho ľudí chce tráviť čas v skateparku, pretože je to atraktívne a nestojí to skoro žiadne peniaze. Malacky sa môžu skateparkom navonok prezentovať ako mesto, ktoré podporuje svoju dospievajúcu mládež. Mesto začnú navštevovať mladí ľudia zo širokého okolia. Mnoho ľudí venujúcim sa tomuto športu v Malackách na neho zanevrelo a prestalo sa mu venovať, pretože dlho nebol priestor, kde by mohli v kľude jazdiť a zlepšovať sa. Skatepark je športovisko využiteľné tak isto pre bikerov, korčuliarov či kolobežkárov, ktorých sú v Malackách a okolí tiež početné skupiny.

18. Dobrý skatepark si nájde dobrovoľníkov, ktorí ho pomôžu udržiavať.

Hlavní členovia združenia skatebordistov sa stanú „prevádzkovateľmi“  skateparku. V parku budú organizovať lekcie, workshopy, súťaže a iné udalosti, budú park navštevovať pravidelne a budú ho chrániť, udržiavať poriadok, pretože oň tak veľmi stoja.

19. Skatepark stiahne skateboardistov z menej vhodných miest.

Pokiaľ nechceme, aby skatebordisti jazdil kdekoľvek, kde je k tomu vyhovujúci terén, musíme postaviť skatepark, ktorý im umožní sa vyžiť, ktorý umožní začiatočníkom učiť sa, ale i zdatným jazdcom predviesť a stále zlepšovať svoje schopnosti. Tak isto ako iné športy aj skateboarding stále napreduje a jazdením na parkoviskách či chodníkoch sa len veľmi ťažko dajú zlepšovať svoje schopnosti a posúvať úroveň skateboardingu vyššie.

20. Skatepark podporuje pulzujúcu, zdravú spoločnosť, práve tak ako iné verejné športoviská.

Každý dobrý skatepark má svojich pravidelných jazdcov. Títo ľudia sa v bežnom živote ani nemusia poznať, no pokiaľ sú v skateparku sú priateľmi a kolegami. „Bratstvo“ skatebaordistov má silné väzby, ktoré prekonávajú ekonomické, geografické a dokonca i jazykové bariéry. Skatepark je dobrým miestom na vytváranie sociálnych väzieb.

21. Skateboarding  je v trende.

V USA je 13 milliónov skateboardistov, skateboardovanie  môže byť len ťažko považované za okrajovú záležitosť úzkej skupiny ľudí. V skutočnosti je skateboardovanie veľmi populárne. Skateboardovanie je možné vidieť v reklame či televíznych reláciách a filmoch. Skateboarding sa stal plnohodnotným športom, ktorému sa venuje stále viac a viac ľudí aj na Slovensku. Skateboarding  je tak isto divácky veľmi populárny šport. Na YouTube existuje viac ako 2 milióny videí o skateboardovaní, z ktorých mnohé boli zhliadnuté viac ako 5 milliónov krát. Tak isto sú  dôkazom stále častejšie on-line prenosy so skateboardových súťaží po celom svete. Na webe dokonca nájdete aj videá robené priamo skateboardistami z Malaciek.

22. Dizajn skejtparku  je veľmi flexibilný a ľahko sa prispôsobí pozemku.

Ak je skatepark dobre navrhnutý presne zapadne do architektúry mesta. Vďaka flexibilným návrhom je možné postaviť skatepark takmer kdekoľvek s aspoň trochu vhodnými podmienkami. Ak bude z betónu, je možné pristavovať nové časti či prekážky aj dlhšie po výstavbe. Dôležité je návrhy konzultovať s komunitou, pre ktorú bude park primárne určený, aby vyhovoval ich podmienkam a schopnostiam.

23. Úsilie presadiť skatepark zmení skateboardistov na komunitu aktivistov.

Napriek tomu, že niektorí ľudia vnímajú skateboardistov ako vandalov, môžeme vidieť ich úsilie, s ktorým sa zapojili do tohto aj iných projektov vedúcim k výstavbe skateparku v Malackách. Skateaboardisti môžu byť príkladom iným skupinám aktivistov, ktorí tiež nemajú dostatočný priestor na rozvoj svojho talentu a aktivity, ktorú majú tak radi.

24. Sú ľudia, ktorí sú ochotní pomôcť a podeliť sa o svoje skúsenosti pri plánovaní a výstavbe skateparku.

Existujú ľudia, ktorí sú v pozadí vzniku úspešných skateparkov, a sú ochotní pomôcť s plánovaním a napomôcť tak tomu, aby náš nový park bol skvelý a jedinečný. Z Malaciek máme jazdcov európskych či celosvetových kvalít, ktorí môžu napomôcť pritiahnuť média či sponzorov.

25. Dnes je najlepší čas na začatie realizácie skateparku.

Začať plánovať nový skatepark nás nebude takmer nič stáť. Tento proces komunitného plánovania sa stane katalyzátorom, ktorý zapojí miestnu mládež do vecí verejných. Jediné, čo potrebujeme hneď, je verejný záväzok k vzájomnej spolupráci na plánovaní a realizácii nového skateparku. Odďaľovanie nemá žiadny význam. Ak mesto nemá skatepark, samo sa ním stane. Skateboardovanie tu bude, či už tu skatepark bude alebo nie. Pokiaľ výstavbou skateparku nepodporíme našu mládež, neznamená to, že prestanú jazdiť. Znamená to len, že ich naďalej budeme vystavať riziku vážneho zranenia a postupne vyčleňovať zo spoločnosti.

Lukáš Zápražný - 15.02.2011 - 6315 čítaní


pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk


Pre pridanie komentára navštívte klasickú verziu nášho webu.

Komentáre k článku

15.02.2011 19:04:17 | Rasto Vozák
Veľmi múdro napísané!!!


15.02.2011 20:02:24 | Mandolína
Všetko dopodrobna rozpísané a dosť chápatelné.Tak to má byť.Som za skatepark v Malackách všetkými desiatimi..len aby sa to tak pekne aj začalo budovať,ako sa aj tak pekne píše.Ale ja dúfam,že čoskoro všetko naberie ten správny smer a Malacky budú zase o čosi pestrejšie a prilákajú mnoho ďalších záujemcov o tento druh ,,adrenalinového športu" :-)


15.02.2011 20:07:06 | Patrik
Super clanok ! Len by som sa chcel spytat toho kto sa do toho chce pustit ci by som sa mohol pridat k buducemu planovaniu bmx casti skateparku pretoze vidim stale skate skate a nechcem veru aby to dopadlo, ze to ze tam bude jeden radius ma byt akoze park aj pre nas... ozvite sa prosim :)


15.02.2011 20:48:31 | gabo
Je to perfektne napisane. Verim ze vznikne park v malackach a bude kde jazdit a relaxovat!!


16.02.2011 07:46:37 | Milan Ondrovič
Myslím, že toto musí presvedčiť aj veľmi skeptických ľudí a že realizácia skejtparku bude výsledkom širokého konsenzu. Ja sa s týmto úplne stotožňujem a budem podporovať výstavbu skejtparku v zastupiteľstve, v komisii pre územný rozvoj, dopravu a životné prostredie, a vlastne všade kde sa bude dať...

;-)


16.02.2011 08:55:01 | Lukas
PATRIK - ASSR je organizacia primarne zamerana na skateboarding takze sa mi tazko bude pisat o bikeroch. Co sa tyka parku ak bude hotova vizualizacia s ktorou budeme aspon trochu spokojni pojde pravdepodobne na web na pripominkovanie takze kazdy bude mat moznost sa k tomu vyjadrit a podla potreby sa navrh bude upravovat. Dalej by som chcel podotknut ze na biku si v pohode zajazdis aj na skateovych prekazkach kdezto naopak to moc dobre nefunguje.


16.02.2011 11:18:00 | sonicka
pan poslanec Ondrovic preco pisete ze to budete vsemozne podporovat .. ja mam taky pocit ze ste sa davno rozhodli ze skate park bude ;) ..mate silu v zastupitelstve a si to presadite tak ci tak .. pozerala som si vase programove priority / mesto pre ludi a jasne si plnite cez zastupitelstvo svoj program.. 1.skolky 2. spristupnenie komisi obcanom 3. zverejnovanie faktur 4.vznik rozpoctovej komisie.. a teraz najskorej idete po skate parku ktory mate v tiez programe.. :D


16.02.2011 12:05:26 | Milan Ondrovič
Viem, čo hovorím. Áno máme v programe skejtpark, chceme ho dostať do priorít mesta, chceme aby sa zrealizoval, chceme plniť volebné sľuby, ale nie je skejtpark ako skejtpark. Ja nechcem, aby sa takéto veci presadzovali silou.

Chcem, aby realizácia skejtparku bola výsledkom všeobecného súhlasu a vzorovou ukážkou komunitného plánovania v tom pravom zmysle slova a to vyžaduje isté úsilie. Naštudoval som si pomerne veľké množstvo materiálov okolo tejto problematiky a za krátky čas sa nám podarilo na tomto webe vytvoriť priestor pre túto komunitu, ktorá ho aj využíva, vychádzajú tu rozhovory, články, je tu diskusia, sme v osobnom kontakte, uvažuje sa o užšej spolupráci s ASSR...takže, keď píšem, že budem skejtpark všemožne podporovať, myslel som tým toto...a ak bude treba, tak si kúpim aj skejt a budem ním jazdiť na zastupiteľstvá :D


16.02.2011 13:04:42 | sonicka
dakujem pan poslanec za vysvetlenie... ja som to nemyslela zlea ani by som vam nezazlievala,keby ste si plnili program..koli tomu ludia volili LPM..mala som len pocit ze ste s panom poslacom Rihom davno dohodnuty ze skate park presadite a preto by som cakala ze poviete jasne slovo mladezi ze bude.. citala som ze ho budete iba podporovat..neberte to v zlom..ja vas dvoch beriem ako silnu dvojicu o ktorej sa hovori ze vytesnuje primatora Ondrejku zo sceny..


16.02.2011 14:03:04 | Milan Ondrovič
Pozrite to slovo sme dali vo volebnom programe, otázne je ako cestou budeme plniť naše sľuby. Ja vôbec nechcem nikoho vytesňovať, ja chcem, aby sa z programu Mesto pre ľudí podarilo za 4 roky zrealizovať čo najviac, a myslím, že na to je treba s primátorom čo najviac spolupracovať. Iné ma moc nezaujíma, ale nebavme sa tu o politike, bavme sa o skejtparku...Čo si myslíte o výstavbe skejtparku vy?


16.02.2011 14:30:35 | Patrik
Lukas - to je sice pekne ze na bmx zajazdis aj skatove prekazky ale ak nejazdis street tak si tazko poladis nieco nove na skatovych prekazkach :) takze dufam ze sa bude dat dohodnut potom na pripadnych pripomienkach a zmenach.. tesim sa


16.02.2011 15:21:34 | sonicka
svoj nazor som pan poslanec vyjadrila ako mlatenie slamy lebo je rozhodnute :D radsej prestavte nejaky navrh a kde to chcete postavit bude sa o niecom diskutovat nie o tom ci to ma byt :D


16.02.2011 16:21:29 | Milan Ondrovič
Ja už som viackrát vyjadril svoj názor, že skejtpark by bol ideálny pod mostom medzi Billou a Lidlom. Rovnako to zhodnotil aj pán Ogurčák s firmy KZN skejt PARKS spolu s pani Rehákovou...


16.02.2011 22:53:43 | Marika
Výborne sa to číta, a som veľmi rada za všetkých čo holduju tomuto športu alebo živ. štýlu ak to možem tak nazvať..Konečne naša mládež...a deti...a nie len moj syn bude mať priestor na trening..realizáciu a nebude vyhladávať tak nebezpečné a nie práve vhodné miesta.


26.06.2011 20:17:07 | obyvateľ Malaciek
Čo tak petíciu aby sa nestaval Skatepark? Máme aj zaujímavejšie športy, ktoré je potrebnejšie rozvíjať ako nebezpečný šport o ktorý tu bojujete.
Väčšia skupina je futbalistov, volejbalistov ...je ich neúrekom a radšej preinvestovať peniaze na nich ako na nebezpečný šport. A k tomu z mestskej kasy. Čo tak vybudovať pre cyklistov niečo, pre korčuliarov... nemusia v športe vynikať, ale budú mať kam ísť a tých je väčšia skupina a to by malo zaujímať poslancov, nie iba určitá skupina, čo chcú Skatepark.


26.06.2011 22:20:25 | Ivana
Ono to nebude s tým skejtparkom až také horúce.
Aj keď sa dozvedáme, ako je materiál úžasne profesionálne pripravený a ako ho spracovávali samí odborníci. Ale mne to celé vyznieva ako jeden veľký amaterizmus.
Najprv si to dali kandidáti na poslancov a primátora do svojich predvolebných sľubov. Je to vďačná chytľavá predvolebná téma, na ktorú sa chytia určité skupiny mladých ľudí. Niektorí to spracovali aj graficky bez znalostí možnosti umiestnenia stavby na konkrétnych pozemkoch. Bez znalostí o možnosti financovania a finančných nárokoch. Pustili to von a náruživo diskutovali a cvičili svoje slohové schopnosti.
Keď im správca nadjazdu odpísal, či sa s koňom zrazili keď chcú umiestniť túto stavbu pod mostnú konštrukciu, tak títo odborníci si nepriznali svoj amatérsky postup pri svojom snívaní a pokračujú systémom: šak to skúsme niekde inde, aj keď nevieme ako, neovládame základné postupy projektovania a inžinierskej činnosti pri príprave a realizácii stavieb.
Vznikla nová vymalovávanka na parcelách, o ktorých tiež nemajú všetky potrebné informácie, spustili ďalšiu strhujúcu diskusiu a pripravili ďalší rozsiahly kolektívny materiál s len približnými finančnými nárokmi, neznalosťou hygienických požiadaviek a iných nárokov na danú stavbu a predložili návrh, ktorý neznalých veci možno ohúri.
Stačilo, aby sa pár občanov z partizánskej a blízkej lokality ozvalo a predkladatelia uvedomujúc si svojej neistoty a nevedomosti naraz nemajú pre stavbu lokalitu. Takže druhá rozdiskutovaná a rozkreslená varianta je s prepáčením na ...niečo a ešte na ...niečo.
Hlavne, že údajní odborníci a erudovaní znalci problematiky projektovania presadili na základe takejto práce uznesenie o realizácii skejtparku, aj keď teraz už vôbec ani len netušia, kde by ho zrealizovali, v akom rozsahu, za koľko peňazí. Toto je amaterizmus najväčšieho zrna, do ktorého zatiahli aj ostatných poslancov, aby neskôr mohli povedať : to nie len my, to skoro jednohlasne odhlasovali všetci poslanci. A v terajšom štádiu, keď ich doterajšie návrhy sú úplne mimo reálu, takže doterajšie snahy a činnosť nepoužiteľné, zadávajú tým „neschopným“ mestským úradníkom, ktorých by najradšej do jedného vyhodili z práce, úlohu : nájsť vôbec to prvé, čo potrebujú pre umiestnenie zamýšľanej stavby – pozemok.
Takže ak úrad nájde vhodný pozemok, tak znova tí istí odborníci skúsia na tretí pokus niečo nakresliť a akože fundovane o tom diskutovať s –násťročnými na tejto stránke? Ak to takto systémom pokus – oprava budú ešte skúšať nejaký čas, skejtu chtiví nadšenci sa svojho športoviska tak skoro nedočkajú.
Takže skončite a tým amaterizmom a nechajte si to vypracovať a premyslieť tomu, kto sa v tom vyzná, vie ako na to a už výsledky jeho projektov aj niekde k spokojnosti verejnosti stoja.
Keď na to nemáte, tak sa do toho nehrabte, väčšinou to dopadne zle.

Nie som vôbec proti myšlienke výstavby tohto športoviska. Len nech sa toho chytí niekto normálny, ktorý to k spokojnosti všetkých dotiahne od začiatku až do konca. Aby to stále nebolo v úrovni bla bla bla...


26.06.2011 22:37:08 | don pedro
a toto je zase dalsia mudrlantka ktoru zerem celu.. draha, daj si prasky a chod si lahnut vedla ondrejku.. keby pan ondrovic nebol ustretovy k ludom zo susedstva a nevyhovel im koli kludu, skatepark je v lokalite za billou.. schvaleny ako to bolo navrhovane.. amatermi nazyvas architekta, pravnika, stavbara, projektoveho manazera a neviem koho vsetkeho.. zato mudrlantka co dokazala pro malacky toho tolko ako mucha obletet svet ide poucovat inych.. ze som mudrlantka nevidel tvoje vysledky..

ty si draha urob kompletku frizurku a dokaz co urobis pro malacky.. nic? tak drz .. frizurku :) v stv bola reportaz.. pozri si draha video odkaz je vo vasich nazoroch.. tazky kaliber odborkyn skateparku - jedna dochodkyna cez 70 rokov druha cez 80 rokov.. draha mudrlantka, to ste z jedneho klubu? mas aj ty v rukave lepsi argument ako tie dochodkyne? ludom ktory pripravovali material sa ty draha nedorovnas, okrem tvojho "bla bla bla" si nenapisala ani jeden navrh.. pokial viem, pan ondrovic v reportazi na stv povedal, ze cez leto budu hovorit so susedmi, lokalita asi nepada ako sa vytesujes.. draha, ked si dorobis frizurku chod si lahnut, nevies co trepes alebo zober kabelku, do nej si daj svoj diplom zo stavbariny lebo ho urcite mas a dojdi na plac ukazat tymto "amaterom" ako by si nakreslila skatepark ty.. dovtedy ti davam cmuka na celo za tvoju "angazovanost pre mesto" .. dovi a dopo


27.06.2011 00:03:30 | Ivana
Jaka inteligentná reakcia, diky za jasné argumenty pedro, len sa vytešuj ďalej.
To nie že boli ústretoví voči susedom, to im možno docvaklo, že to nemajú premyslené, že ani netušia kade cez ich návrh vedú káble 22- ky z trafostanice, že ak si nechajú účastníci konania vyhotoviť hlukovú štúdiu, tak to tam vážne nikdo na hygiene neschváli a ďalšie veci, o ktoré požiadaj nech ti vysvetlia tí odborní právnici, architekti a stavari, ktorých tak žereš. Ak má niekto plno rečí, vie pekne písať a pekne to graficky podať, ešte to nemusí byť všetko také úžasné. Tak zase niečo inteligentné vypoť done pedro


27.06.2011 10:19:46 | J.Říha
Dobrý deň, Ivana. Je to Váš pohľad na vec a obsah materiálu. Pripravovali sme materiál tak, aby vytvoril komplexný pohľad na riešenie. Mojou úlohou bolo spracovať náčrt vlastníckych vzťahov a financovania. Vo svojom príspevku uvádzate (dúfam že nie vedome) viacero mylných záverov. Napríklad stanovisko správcu nadjazdu. Neodporučil umiestnenie pod mostom, nie z dôvodov, ktoré naznačujete, ale z dôvodu plánovej opravy spodnej časti nadjazdu. Keďže nemáme dôveru, že to bude skôr ako o pár rokov, rozhodli sme sa navrhnúť posunutie športoviska mimo nadjazdu a zapojiť do širšieho celku, z ktorého by mohli mať osoh nielen skejteri a bajkeri, ale aj mamičky s deťmi a športovci. Rovnako Vami spomínaná neistota, ubezpečujem Vás, žiadna nie je. Stojíme pevne na nohách, aj na pozemku mesta. Rokovania s vlastníkom susednej parcely prebehli, rovnako s riaditeľom VLaM - Malacky, u ktorých sme našli záujem vyjsť v ústrety. Pri výbere lokality sme vychádzali z odporúčania Komisie pre územný rozvoj, dopravu a životné prostredie, v ktorej majú zastúpenie architekti, stavební inžinieri, dopravný inžinier, ochranár a iní, podľa mojej mienky, odborníci s dlhoročnou skúsenosťou.

Ak by som mal prijať Vaše kritériá pre hodnotenie "amaterizmu", poukázal by som na konkrétne skúsenosti z predchádzajúceho funkčného obdobia s výstupmi mestského úradu. V predchádzajúcom funkčnom období sme v komisii upozorňovali pri projekte rekonštrukcie areálu pri ZŠ Záhorácka, že nejde o verejné priestranstvo, čo bolo podmienkou Únie pre získanie peňazí. Nebolo vypočuté. Projekt mesta zamietnutý. Následne mestský úrad navrhol zhodiť plot areálu. Samozrejme, že sme zostali minimálne k výsmechu na ministerstve. Poznám konkrétnych ľudí, ktorí spomínali Malacky ako trúfalcov chodiť na ministerstvo s podobnými návrhmi. Napríklad ďalší projekt rekonštrukcie plochy pri ZŠ Dérera - park SNP. Upozorňovali sme v komisii, že nemôžu byť navrhnuté parkovacie miesta ako boli. Nebolo vypočuté s odpoveďou, že máme softvér, vymažeme deliace čiary v bežeckej dráhe a skúsime podať ešte raz. Projekt zamietnutý. A takto by som mohol pokračovať v opise "pracovného spôsobu pokus - omyl", ktorý nám vytýkate. Mal by z toho teda logicky vyplývať záver o amaterizme mestského úradu? Naďalej dúfam, že ide o odborný aparát, a preto sa s Vašimi slovami nestotožňujem.

Ivana, nemá význam si teraz takto pingpongovať loptičku, hoci by sme mohli až donekonečna. Skúseností mám, žiaľ, z tohto mesta dosť. My sme sa nikdy nevyhlásili za jedinečných, naše návrhy dávame na verejnosť, aby sme mohli o nich s Vami diskutovať a upravovať ich. Tiež sme pozvali za stôl ľudí, ktorí majú záujem pomôcť a podať pomocnú ruku k riešeniu mnohých problémov. Ivana, pozývam aj Vás k tomu okrúhlemu stolu, pomôžete nám. My budeme len radi. Náš spoločný výstup môže byť ešte lepší a domyslenejší.

Ďakujem za pochopenie a zostávam s priateľským pozdravom.


Počasie

Poskytuje In-počasie