Láskoutvorenie

Občianske združenie Majella realizuje s finančnou podporou Mesta Malacky projekt, ktorý spája umelecké srdcia a je zároveň benefíciou – Láskoutvorenie. V júli sa v priestoroch kaštieľa v Plaveckom Podhradí uskutočnilo tvorivé stretnutie výtvarníkov s klientmi neziskovej organizácie Vstúpte. Originálne diela, ktoré vznikli, odprezentujú na vernisáži 9. septembra.

Štrnásť mladých ľudí s mentálnym znevýhodnením zo Vstúpte, n. o. a skupina umelcov okolo výtvarníčky Rozálie Habovej sa stretli začiatkom júla v kaštieli v Plaveckom Podhradí. "Spolupráca s výtvarníkmi bola čarovná. Projekt ich oslovil a verím, že aj pre nich bolo tvorivé stretnutie so "vstupákmi" zážitkom. Obe strany boli nadšené a diela sú ozaj krásne," hovorí štatutárka z OZ Majella a autorka projektu Martina Ambrušová.

Výtvarníci si zobrali pod patronát odborne vedenie mladých so znevyhodnenim a spoločne vytvorili niekoľko naozaj unikatnych výtvarných diel.

Výtvarníčka Alenka Mačejová maľovala s Peťkom a takto zachytila svoje dojmy so spolupráce s ním: "Naša spoločná výtvarná sobota s úžasnými mladými ľuďmi, začala spoznávaním a voľbou, kto s kým, kde a čo bude tvoriť. Skrátka ozajstné prvé veľké rande. Peťko sa usadil pod veľkým košatým stromom. Bol ako vystrihnutý z plátna klasických romantických maliarov. Najskôr som ho len s úžasom pozorovala, ale napokon som sa odvážila aj prihovoriť. Bolo jasné ako facka, že mám „do činenia“ s čistou umeleckou dušou. Peťko je jednoducho skvelý. Je talentovaný, precízny a vytrvalý.  Má svoj jasný výtvarný rukopis - jeho vtáčiky sú dokonalé a originálne. Sám Peťko je inšpiráciou a pre mňa bola spolupráca s ním novým výtvarným zážitkom. Peti, ďakujem, bolo to skvelé.  Maľuj – s Tebou je svet nádherne pestrofarebný."                       

Pohľad na lásku 

Tieto umelecké diela s pridanou hodnotou podpory a originality si budete môcť prezrieť na vernisáži, ktorá sa uskutoční 9. septembra o 17.00 h na nadvorí malackého kaštieľa. Po vernisáži budú diela prenesené do Knižnice MCK v Malackách, kde budú vystavené až do 7. októbra. 

Vernisážou sa zároveň spustí benefičná dražba obrazov, ktorú môžete sledovať a zapojiť sa do nej prostredníctvom facebooku alebo telefonicky. Takto môžete mať doma originálny obraz s pridanou hodnotou. V nich spojili výtvarníci s mladými mentálne znevýhodnenými ľuďmi svoje tvorivé nadanie, ale najmä srdcia. Každý obraz maľoval človek s mentálnym znevyhodnenim spoločne s jedným výtvarným umelcom, čo prináša moznosť nielen umelecky obohatiť svoj príbytok, ale zároveň zakúpením obrazu podporiť aj dobrú vec. 

 

"Je vždy úžasné zažiť tak duchovne bohatý deň. Podeliť sa o radosť a tvorbu, o farby a jedlo, o slnko nad hlavami," napísala k tvorivému stretnutiu skvelých ľudí Rózka Habová. Už teraz sa všetci tešia na slávnostnú vernisáž 9. 9. 

Ľudia pre Malacky - 27.08.2020 - 3828 čítaní


pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk


Pre pridanie komentára navštívte klasickú verziu nášho webu.

Komentáre k článku

Počasie

Poskytuje In-počasie