Lýdia Novotná: Žijem ako cítim

Je éterická, dobroprajná a robí radosť svojím spevom. V Malackách pravidelne vystupuje na Malackej šošovici. Málokto by tipoval, že sa profesijne venuje účtovníctvu. O pár dní vydáva svoj debutový album s príznačným názvom - Žijem ako cítim. Nahrala ho v spolupráci s Dominikom Štofkom z kapely King Shaolin. Lýdia Novotná.

Kto je Lýdia Novotná?

"Som hlavne... mama. Moje dve deti sú najdôležitejšie bytosti na svete, ktoré chcem robiť šťastné.... No a samozrejme som manželka, milenka,..... a pesničkárka"

Nie si malacká rodáčka. Ako si sa ocitla v Malackách? 

"Pochádzam z bratislavského petržalského sídliska. Keď som mala 13 rokov, rodičia kúpili chatu v lese pri Malackách a presťahovali sme sa tam. Našiel si ma tam môj Marcel a po svadbe sme sa presťahovali priamo do Malaciek. Malacky milujem. Tu som sa prvý krát zamilovala, rozhodla vychovať svoje deti a tu chcem žiť svoje sny.“

Ako si spomínaš na svoje hudobné začiatky? Spievala si skôr ako hovorila? 

“Úplné začiatky si nepamätám. Ale moja sestra často spomína, ako som spievala na sídlisku, keď som mala asi 5 rokov. Postavila som sa na múrik pri smetiakoch a spievala som Kristínku od Petra Nagya. Vraj ma prišli počúvať všetky deti, čo boli vonku. Keď mi brat kúpil gitaru, mala som asi 14 rokov, skúsila som zložiť pár piesní a zakrátko som už založila dievčenskú folkovú kapelu Šiesty (ne)zmysel. Krásne časy…

Ako vznikajú texty tvojich piesní? Píšeš si ich všetky sama či spolupracuješ s nejakým textárom? 

“Textárom som si sama. Od mala som si spievala čo mi napadlo. Vymýšľala som si rôzne hatlaniny, spojenia slov, vlastné slová a pomenovania. Dokonca som tejto svojej reči plnej vymyslených pomenovaní dala aj názov “mandogerčina”. Ale časom som začala tvoriť texty o témach z môjho života. Ani neviem ako vznikajú. Jednoducho spievam a slová mi naskakujú do úst samé. Ja ich len nahrám, aby neuleteli. Mám mnoho piesní, ktoré sú adresované konkrétnym osobám a sú akoby na objednávku. Takéto piesne nehrám na koncertoch. Sú určené len im.”

"Pri jazde na motorke mi vždy chodia v hlave nové pesničky. Spievam si, užívam si a väčšinu slov nechám mnou len preletieť. Ale keď mám po ruke mobil, nahrám si ich a neskôr ich ešte dotváram," hovorí Lydka.

Kedy si začala uvažovať o vydaní vlastného CD? Iste to nebola cesta najľahšia, však? 

“Začala som nad tým uvažovať, až keď si ho ľudia začali pýtať po mojich koncertoch. Spojila som sa teda s dávnym priateľom, skvelým gitaristom a dohodli sme sa, že to u neho nahráme. Bol však príliš časovo vyťažený inými projektami, tak som to vzdala. Začala som mať pociť, že je toľko prekážok, že mi to za to jednoducho nestojí…Až do obdobia keď som sa ocitla na koncerte King Shaolin…

Ako si sa dostala k spolupráci s King Shaolin? 

"Raz som sa náhodou ocitla na ich koncerte. Ale ako spievam nič nie je náhodou. Koncert som si mimoriadne užívala. Úsmev od ucha k uchu. Po koncerte za mnou prišiel ich manažér Michal “Mustafa” Neffe a dal sa so mnou do reči. Povedala som, že tiež hrám, spievam a on ma požiadal, aby som mu poslala svoju pesničku. Prišlo mi to také neskutočné, že som to len tak prehodila cez plece. No o pár dní sa mi ozval, či som nezabudla na tú pesničku. ☺ A tak to išlo. Producent Dominik Štofko mi urobil aranžmány na jednu pesničku a dnes je tu celé CD. Chápete?" 

Porozprávaj o tej príhode s Dominikovou gitarou, ktorú si mi nedávno spomínala... 

Symbolické tiež bolo, že napriek tomu, že nezvyknem obdivovať gitary (moju gitaru mám 20 rokov), objavila sa mi na facebooku reklama na gitaru, ktorá ma neskutočne zaujala. Krásna! Už som mala nakročené do predajne, že si ju musím vyskúšať. No ocitla som sa na koncerte King Shaolin a spevák Dominik tú gitaru mal… Toto sa mi stáva stále. Také malé znamenia, že idem správnou cestou…  

 

 Lydka stále hrá na svojej prvej gitare, ktorú má od pätnástich. 

Koľko trvala výroba CD, prezradíš nám o tom viac? 

"Pracovali sme na ňom rok. Každý máme svoje povinnosti aj v iných projektoch, tak to nebola nepretržitá práca. Bolo to pre mňa veľmi povznášajúce. Spolupráca s Dominikom ma mnohému naučila. Verím, že som ho v niečom inšpirovala i ja. Michal “Mustafa” Neffe-manažér celého projektu ma tiež zasvetil do rôznych oblastí v hudobnej brandži a Miroslav Laho sa postaral o výsledný mix a mastering piesní. Sme skvelý tím a o každej drobnosti sme sa radili spolu. I na výbere piesní. Tu sa stala tiež taká krásna vec. Keď som vyberala zo skrine podklady na výber piesní na CD, vypadol mi z tej kopy úplne starý text piesne “Ja viem” Napísala som ju keď som mala len 18 rokov. Vôbec som nemala v úmysle takéto staré piesne nahrávať. Ale náhoda? Chalanom sa páčila a tak sa dostala z tej spodnej kopy piesní až na CD. Bol to skvelý rok." 

 

Čo Ťa po vydaní CD čaká? Plánuješ koncertnú šnúru? 

"Samozrejme CD riadne pokrstíme. Krst bude v mojich krásnych Malackách na obľúbenom festivale Malacká šošovica v sobotu 28. 9. o 11.00 h. Zahrám aj s kapelou. Veľmi sa na to tešim. Bude to pre mňa výnimočný okamih. Neskôr plánujem malé komorné koncerty. Len ja a gitara v kaviarničkách. A čo bude ďalej, uvidíme. Mám rada prekvapenia :)

 

Na Malackej šošovici vystúpila už niekoľkokrát a malacké publikum ju pozná najmä odtiaľ. Na tomto podujatí aj o pár týždňov pokrstí svoj debutový album. 

Máš vždy dobrú náladu, si stále usmiata, optimistická ako sa dobíjaš? Prezraď recept na radosť každodennú. 

"Ak by som to mala zhrnúť do jednej vety, tak by som povedala: Hlavne sa zo seba neposrať… Ale ak to môžem rozviesť: Nechávam sa životom unášať. Neberiem ho až tak vážne. Som tu na to aby som bola šťastná. Robím čo ma baví a ak ma to baviť prestane, nájdem si niečo iné. Je to úžasné, lebo takto je každý nový deň prekvapením. Život ma naučil, že v každom človeku je niečo úžasné, Nejaká trblietka, ktorú má len on. Baví ma tieto trblietky objavovať. I keď s vášňou obdivujem ľudí, viem, že som rovnako-ani viac ani menej obdivuhodná. Mám sa rada. Preto."

 Moja cesta je stále krajšia, dobrodružnejšia a čoraz viac čarovná. Cieľ cesty je jasný... CESTA 

Debutové album Žijem ako cítim oficiálne vychádza 6.9.2019

CD s podpisom je limitované a kúpiť si ho môžete na webe spinaker.sk TU:

https://www.spinaker.sk/novotna-lydia

 

Lucia Vidanová - 03.09.2019 - 5065 čítaní


pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk


Pre pridanie komentára navštívte klasickú verziu nášho webu.

Komentáre k článku

Počasie

Poskytuje In-počasie