Malacky odstrihli obce od základných škôl

Vo štvrtok mestské zastupiteľstvo schválilo návrh na zrušenie spoločného školského obvodu s obcami Kostolište a Suchohrad. Starostovia musia zabezpečiť nový školský obvod. Malacky totiž hlásia nárast počtu detí vo svojich základných školách. Zmeny sa dotkli aj školského obvodu Základnej školy Dr. J. Dérera.

Malacky sú zriaďovateľom troch základných škôl. Na území mesta sa nachádza aj cirkevná základná škola spojená s gymanáziom, ktorá však nemá povinnosť príjimať deti len z Malaciek. Uplynulé roky začal narastať počet detí z okolitých obcí, ktoré uprednostňujú malacké školy. Takých detí je v súčasnosti vyše 400. Vedenie Malaciek preto muselo prijať opatrenia. Kapacita škôl sa postupne napĺňa a prioritou sa stalo prijímanie detí z Malaciek.

Mestské zastupiteľstvo na svojom zasadnutí vo štvrtok schválilo návrh na zrušenie spoločného školského obvodu s obcami Kostolište a Suchohrad. Od školského roka 2021/2022 už nebudú deti z týchto obcí automaticky zapisované do Základnej školy na Záhoráckej ulici, ale ich prijatie bude možné iba v prípade voľnej kapacity. Táto zmena sa nedotkne žiakov vo vyšších ročníkoch. Tí školu dokončia.

Nutné zmeny sa dotknú aj školského obvodu Základnej školy Dr. J. Dérera, ktorá je už kapacitne naplnená. V septembri by malo nastúpiť do 1. ročníka 92 detí zo svojho školského obvodu, škola však môže prijať len 66 detí. Poslanci preto schválili úpravu školského obvodu a celá mestská časť Padzelek bude po novom patriť pod Základnú školu na Štúrovej ulici. Rozhodnutie sa nerodilo ľahko a ešte na samotnom zasadnutí poslanci spomínali ako problém vzdialenosť školy. Malacky totiž majú historicky neproporčne rozdelené územie medzi tri školy a najmä mestská časť Rádek a Padzelek by si podľa ich názoru zaslúžili svoju školu. Po prerokovaní rôznych možností, ktoré sa ukázali ako nedostatočné pre vyriešenie situácie, napokon prijali navrhovanú zmenu presunu Padzelku pod inú školu.

Úprava školského obvodu je podľa predkladateľov administratívna záležitosť, ktorú predpokladá zákon. Podľa vedenia mesta však bude škola naďalej prednostne prijímať aj deti z Padzelku. Umožniť jej to môže skutočnosť, že deti z tohto obvodu každoročne prijíma aj cirkevná škola. Pomôže tak znížiť počet detí, ktoré by čakali na zápis práve do Základnej školy Dr. J. Dérera. V nevyhnutnom prípade mestský úrad zabezpečí priamy školský spoj na Juh priamo z Padzelku.

Ľudia pre Malacky - 29.03.2020 - 5995 čítaní


pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk


Pre pridanie komentára navštívte klasickú verziu nášho webu.

Komentáre k článku

Počasie

Poskytuje In-počasie