Mám nulovú toleranciu ku korupcii

Viem ako posilniť férový vzťah podnikateľov a mesta. Úspešné mesto musí mať totiž dôveryhodný úrad a podporu ľudí v to, čo robíte. Jasný protikorupčný postoj je dôležitý. Mesto hospodári s peniazmi nás všetkých. Korupcia je zlá. Podkopáva zmysel otvorenosti mesta. Je aj škodlivá. Odčerpáva peniaze, z ktorých vieme opraviť dlhší chodník či obnoviť viac ihrísk.

Dlhoročne sa zasadzujem za otvorenosť nášho mesta. Je to zásada, ktorou som sa riadil, keď som navrhoval riešenia, ktoré dali občanom do rúk kontrolu. S odvahou som sa pustil aj do boja proti netransparentnému prideľovaniu zákaziek. Napríklad v roku 2007 som systematicky začal odkrývať sieť dodávateľov, kde dominovala spoločnosť Kovostav 98 SK, s.r.o. Pamätám si aj na následné anonymné listy v schránke a napriek tomu som vo svojom úsilí vytrval. Nemohol som sa stále stotožniť s tým, aby cena jedného chodníka prevýšila skoro 20 miliónov korún.

Pýtal som sa a interpeloval. Ako je možné, že sa vylučovali spoločnosti s najnižšou ponukou ceny? Kontrolou sa preukázalo, že do verejného obstarávania vstupovali navzájom prepojené firmy cez rovnaké osoby konateľov a spoločníkov. Súťažiacemu tak bolo jedno, či vyhrá so spoločnosťou X či Y, zákazku získal. Ani dátumy predkladania ponúk do súťaže neboli náhodné. Snažil som sa na tieto spôsoby upozorniť a zastaviť ich. Hoci som sedel v tom čase v mestskom zastupiteľstve ešte sám, výsledkom tejto mojej dlhoročnej snahy bolo zverejňovanie dokumentácie na webe a zmena vnútornej smernice na zadávanie zákaziek s nízkou hodnotou.

Posilnili sme transparentnosť mesta

To všetko je pre mňa minulosť, z ktorej som sa poučil. Cenná skúsenosť, vďaka ktorej som spoznal slabú stránku mesta. Mám však to šťastie, že mám od minulých komunálnych volieb okolo seba principiálnych ľudí, ktorí rovnako ako ja vnímajú verejný záujem za jediné zadanie. Jednota a spoločné zásady poslancov za Ľudia pre Malacky nám umožnila presadiť v tomto volebnom období zásadné zmeny zvyšujúce transparentnosť Malaciek. Pripravili sme napríklad úplnú zmenu pravidiel prevodov mestského majetku s verejnou kontrolou, upravili sme nanovo systém peňažných dotácií na základe jasných kritérií, iniciovali zverejňovanie materiálov o hospodárení mesta a našich organizácií. Tých návrhov za posledné štyri roky bolo množstvo. Malackám sme týmto pomohli zlepšiť si v hodnotení transparentnosti 100 najväčších samospráv známku z C na C+.

Nebojte sa hlásiť podozrivé správanie!

Osem rokov dostávam od vás podnety a počúvam vaše názory. Aj preto sa nám podarilo spoločne mimo iného zastaviť pokus o nezákonnú zmenu územného plánu mesta, nezákonné vylúčenie verejnosti pri utajenej výstavbe vakcinárne či nezákonnú výstavbu čerpacej stanice Shell. Pre ešte lepší a dôvernejší prvý kontakt so mnou som pre vaše podnety založil e-mailovú adresu korupciamalacky@gmail.com. Tá by slúžila na priamy kontakt so mnou aj po voľbách.

Viem ako posilniť férový vzťah podnikateľov a mesta

Ponúkam konkrétne kroky ako posunúť Malacky v oblasti transparentnosti ešte vyššie. Vyžaduje si to trpezlivosť, odborné návrhy a dôveryhodných ľudí, ktorí sú stotožnení s protikorupčnými spôsobmi. Keď sme napríklad v roku 2013 identifikovali od rodičov zraniteľné miesto pri prijímaní detí do škôlky, reagovali sme okamžite predložením nových protikorupčných kritérií založených na veku dieťaťa so zverejnením zoznamu prijatých detí. Rodičia tak získali od nás kontrolu. Toto je moja filozofia, ktorú ponúkam do budúcnosti. Namiesto slov rozhodné činy. Pretože tých slov dostaneme v najbližších týždňoch od rôznych ľudí dosť.

Do nadchádzajúcich komunálnych volieb chcem ísť cestou najmä očisty verejného obstarávania a posilnenia dôveryhodnosti stavebného úradu. Podnikatelia majú mať férové a rovné podmienky. Občania tobôž. Každý jeden. Mám jasnú predstavu ako na to, preto by som hneď po voľbách urobil týchto prvých 5 krokov:

  1. Vytvoril pre stavebné zákazky s nízkou hodnotou elektronický zoznam uchádzačov. Všetci podnikatelia v zozname by tak dostali automatickú informáciu z mesta o príprave súťaže. Takže žiadne tri stále sa opakujúce mená v ponukovom konaní, ktoré si vyberá mestský úrad pri oslovení uchádzačov. Kto chce súťažiť, bude mať možnosť.
  2. Využil odborné právne poznatky, aby som obmedzil obchádzanie zákona cez systém subdodávateľov. Dodávatelia z iných miest podliezajú ceny, aby získali zákazky a naši miestni podnikatelia zamestnávajúci Malačanov sú mimo hry. Robí sa to aj za cenu nedodržania podmienok zmluvy a rozsahu stavebných prác podľa výkazu.
  3. Posilnil personálne stavebný úrad. Stavebné povolenie by mal mať každý stavebník do 30 dní od doručenia podkladov, vo výnimočných prípadoch do 60 dní. Teda žiadne uprednostňovanie. Dôveru k stavebnému konaniu zvýšim aj elektronickým spisom stavebníka a novou verejnou elektronickou úradnou tabuľou.
  4. Špecializoval zamestnancov stavebného úradu. Dĺžku stavebného konania tiež ovplyvňuje, že má zamestnanec na stole jednoduché projekty rodinných domov spolu s priemyselnými halami. Právnické osoby musia dostať špecializovaného zamestnanca a tieto konania treba odčleniť.
  5. Zaviedol elektronické aukcie na predaj mestského majetku. Prebytočný majetok mesta by bol ponúknutý všetkým, ktorí majú záujem v meste investovať a nie z mesta vynášať. Preto by som nepodpísal zmluvu a odsledoval si naopak ako právnik prísne ochranné podmienky.

To, čo však ponúkam za seba ako jasnú ponuku, je môj dlhoročný protikorupčný postoj. Akonáhle by som zistil pochybenie, budem ako doteraz striktne postupovať. Ako občiansky kandidát neviazaný podporou politických strán či obchodnými záväzkami si to môžem dovoliť.

Juraj Říha

Juraj Říha - 24.09.2014 - 45329 čítaní


pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk


Pre pridanie komentára navštívte klasickú verziu nášho webu.

Komentáre k článku

24.09.2014 10:58:59 | Miloš
Pan Říha cital som vase priority co by ste chcely spravit. Ale mna zaujima z coho to chcete vsetko financovat. Alebo to mate rozratane na obdobie 3-4 volebných obdobi? Dalsie vec co vam schvalujem je komplet oprava osvetlenia na LED. Je to velmi dobry napad, lebo dost casto sa pohybuje v meste Senec kde maju cele mesto takto upravene a svetelnost je uplne lepsia ako tie stare. A mesto usetri vela penazi v buducnosti, co moze pouzit na nieco ine.


24.09.2014 13:16:26 | Juraj
Mňa by zaujímalo aké je finančné krytie - zabezpečenie všetkých stavebných akcií, ktoré momentálne sa realizujú v Malackách ...Dostanú zhotovitelia úhrady v termínoch dľa uzavretých zmlúv ???? Stále neboli financie a teraz zrazu pred voľbami sa " roztrhlo vrece " ??? A taktiež otázka - kto zaplatí opravy spomaľovačov???, pretože podľa zodpovedných sú to naviacpráce!!! Áno , ale vyvolané , z dôvodu nekvality projektov do výberových konaní ....Takže zase všetci občania ?????


24.09.2014 13:26:12 | J.Říha
Miloš, úplne s Vami súhlasím. Kompletnú výmenu verejného osvetlenia mám medzi 8 zverejnenými témami programu, pretože čiastkové rekonštrukcie osvetlenia neprinášajú finančný úžitok. Okrem bezpečnosti v uliciach mi ide aj o úsporu výdavkov na energie. Do volieb vstupujem po 8 rokoch skúseností z poslaneckých lavíc s detailným poznaním hospodárenia mesta aj našich organizácií. Nechcel som ísť cestou všeobecných vyhlásení o tom, že podporím všetko a všetkých a nepoviem akými návrhmi.

Teraz Vám zatiaľ prezradím len mantinely, v ktorých sa pohybujem.

1. Vyše 70% našich celkových bežných príjmov sú daňové príjmy. Miestne dane tvoria 40% a podielové dane zo štátu 60%. Z miestnych daní (to sú tie, ktoré platíte aj Vy Miloš priamo mestu za dom, pozemok atď) máme príjem zhruba 2,7 mil. €. Vyše 92% Vašich peňazí sa dnes spotrebuje na bežnú prevádzku. Hovorím jasne o zefektívnení činnosti, čiže preskúmaní dodávateľských zmlúv. 65-tisícové retardéry, 15-tisícové dodatky a podobné by cez môj podpis neprešli.

2. Moje návrhy v oblasti školstva a podpory športu a seniorov budú plne vykryté z podielových daní, ktorými sa vraciame medziročne na predkrízové roky.

3. Kapitálové výdavky sú samostatná oblasť. Napriek tomu, že sú Malacky v zóne Bratislavského kraja, si trúfam zvládnuť nové programovacie obdobie cez integrované stratégie s dopravou, verejným osvetlením a otvorenými oddychovými zónami. Cyklo a inline trasy, lesoparky detto. Pri verejnom osvetlení som pripravený ponúknuť model PPP projektu.

4. Novú sociálnu politiku mesta, ochranu rodín a detí v kríze, týraných žien mám pripravenú s účasťou Európskeho sociálneho fondu. Projekt úplnej obnovy chodníkov a ciest aj so zapojením financií z aktívnej podpory štátu a využitím zmien v aktivačných prácach a vyplácania dávok v hmotnej núdzi.

5. Moje návrhy v kontinuite rekonštrukcie kaštieľa som už prezentoval na jurajriha.sk. Bytovú výstavbu prostredníctvom podpory podnikateľského prostredia a vlastnou podnikateľskou činnosťou mesta. Tú máme nesmierne obrovské rezervy.

Viem ako zafinancujem rozvoj mesta a postupne pomenujem aj zdroje. Keby som sa profesijne nevenoval financovaniu miest a nepoznal zákonné zmeny, ktoré budú v účinnosti od roku 2015, netrúfol by som si predložiť tento program s jasnými záväzkami a bez odborných poznatkov použiteľných pri vedení mesta ani kandidovať.


24.09.2014 23:42:54 | Miloš
Este jeden dotaz ako sa postavite ako primator k parkovacim miestam. Toto je dalsi problem nasho mesta. Osobne keby ze som ja primator, tak by som dal podmienku pre developerov ze na kazdy byt uz musia byt 2 parkovacie miesta s tym ze ak nema miesto bude musiet urobit podzemne garaze pod bytmi kde chce stavat.


25.09.2014 16:50:58 | obcan
Zdravim pan Řiha, mňa by ešte zaujímalo ako sa vysporiadate s množstvom herni v Malackách. Každému je jasne, že mesto ma z toho "osoh" ale stoji to za to, že máme rozvrátené rodiny? Stoji za to, keď gambléri pomíňajú financie aj tie, čo mohli mať deti nakúpené do školy? Koľko stoji naše zdravotníctvo liečenie takýchto "chorých " ľudí? Vieme koľko herni mame v Malackách, veď už nie je vidieť poriadny obchod, ale herni na každom kroku v meste. Na toto sa ma pozerať naša mládež??


26.09.2014 11:08:10 | peter dochodca
Vecsina primatorov pred volabami opravuje chodniky a verejne priestranstva hlavne preto, aby sa ukazali pred obcanmi a samozrejme ocakavaju za tuto snahu ich hlas, ale v Malackach primator nekandiduje a tu sa vynara ta otazka, preco tieto závratne cisla faktúr (za 65.0000 € postavíte malýd dom) neskutocne pracovne tempo, v každom kute mesta sa nieco opravuje , v jeho poslednom roku . ? Pan Ziha ak sa stanete ten primator dufam, ze preverite tieto nehoraznosti (retarderi, fontany....) a snad spravodlivost dostane zadost ucinenie aj v Malackach a Ondrejka a jeho komplic pôjde do vezenskeho zariadenia .


28.09.2014 18:12:44 | Emy
Držím Vám palce pán Říha, aby ste voľby vyhrali a snáď sa v Malackách konečne bude žiť lepšie,zdravšie a bezpečnejšie. Najviac nás trápi asi obchvat nášho mesta, ten by sme potrebovali ako soľ, aj parkovisko podzemné. Potešili ste ma plánovanou výstavbou detského ihriska, otvorených školských ihrísk a výstavbou novej športovej haly, zišlo by sa tu i klzisko po celý rok. Vo Vašich vyhláseniach je vidno, že tomu rozumiete a určite Vás budem voliť. Prajem Vám veľa šťastia a hlavne veľa hlasov od Vašich voličov.


29.09.2014 13:03:46 | mama
I napriek tomu, ze planujem volit pana Rihu, a i napriek tomu, ze rovnaky poklesok sa tyka sucasneho pana prezidenta, chcem upozornit, ze vedenie kampane je este zakazane.

Predvolebná kampaň sa začína 29. októbra a končí sa 13. novembra o 7.00 h. Vedenie kampane mimo tohto času zákon zakazuje


29.09.2014 14:55:17 | palo
nehovorím, že všetko čo sa v minulosti vykonalo v Malackách bolo len dobré ale pán Říha odporúčam Vám najprv si založiť rodinu, potom uvidíme ako sa viete o ňu postarať, keď sa už chcete starať o naše mesto. Lebo ľudí s detskými snami je všade kopec ale tí sa aspoň nehrnú na primátora. Doba kindermanažérov už skončila príchodom nového milénia.


29.09.2014 20:04:10 | XYZ
Emy, je jasné z tých kandidátov na primátora Malaciek, je najlepšie v obraze Juraj Řiha. Keby tí, čo kandidujú aspoň niekedy sa v niečom angažovali. Keby ich bolo počuť ale kdeže, oni sa trápne vyroja pred voľbami. To že tu žijú a vidia nedostatky? To vidíme všetci a pritom nekandidujeme. Treba veci aj rozumieť. Čo keď sa povie, že na to tam budú zamestnanci, primátor tomu musí rozumieť a myslím si, že p.Řiha sa nedá len tak oklamať. No k veci: neveríš snáď všetkému čo si akoby s eufóriou napísala napr.nová šport.hala. detské ihriská. Myslím že pre život obyvateľov Malaciek sú v meste vážnejšie veci, ktoré nový primátor bude riešiť. Ktovie odkiaľ začne...


29.09.2014 21:46:51 | J.Říha
Dobrý deň, ďakujem za každý podnet ako aj pripomienku. Súhlasím s názorom, že kampaň začína 29. októbra. I mne zákon zväzuje ruky, čo cítim, keď sa denne stretávam ako poslanec s obyvateľmi. Isto sa zhodneme, že je náročné odlíšiť a zrazu vygumovať moje doterajšie 8-ročné pôsobenie poslanca. Obyvatelia sa ma preto prirodzene pýtajú na moje plány, tiež aj žiadajú hodnotenie mojej práce. Vystríham sa toho, aby som sa označoval ako kandidát na primátora ako aj výzvam, aby ma niekto teraz volil. Avšak u mňa dochádza k súbehu výkonu mandátu aj kandidatúry. Už len tým, že som zbieral podpisy na kandidatúru som musel ľuďom vysvetliť svoj program s 8 témami.

Všetko majú v rukách ľudia, ktorí budú voliť. Za seba ponúkam dlhoročnú skúsenosť, odborné poznatky či aj pracovné kontakty v samospráve. Chápem však, že každý volič má inú osobnú preferenciu. Mestu v súčasnosti ponúkam 24-hodinové nasadenie a energiu posunúť Malacky vpred. Píšem to tak, ako to cítim. Keď som v roku 2006 začínal ako poslanec, sľúbil som obyvateľom, že urobím všetko pre to, aby som zastupoval ich záujmy na 100 percent. Priateľka si neskôr mnohokrát ťukala prstom po čele, keď som išiel v sobotu či nedeľu večer riešiť záplavu dvorov či spisovanie námietok do stavebného konania. Ak človek niečo robí naplno, vždy je tým poznačený súkromný život. Bez toho, aby človek robil veci naplno, sa to asi nedá. Sám považujem rodinu za základ spoločnosti, a preto je mojou osobnou prioritou vytvoriť v Malackách pre rodiny zázemie. V programe som sa jasne zaviazal, že okrem rodín s deťmi by mesto za môjho vedenia ochránilo aj mamičky s deťmi, ktoré sa ocitnú v sociálnej núdzi. Nehovoriac o týraných ženách. Pre nich chcem hneď v prvom roku po voľbách vytvoriť chránené bývanie, už aj viem kde a aj ako to dosiahnuť. Prvý krok sme pre to už urobili.

Dnes je mesto zložitý právny a ekonomický organizmus. Má svoje školy, príspevkové organizácie či mestskú spoločnosť. Prihlásil som sa do voľby primátora sám, pretože nepotrebujem mať za sebou primátora mesta, aby som mohol garantovať, že som pripravený prevziať zodpovednosť za rozvoj nášho mesta. Malačania si 15. novembra vyberú v prvom rade toho, koho považujú za vhodného na riadenie mesta.


29.09.2014 22:17:59 | Ida
Pán Říha, chcela by som sa Vas opýtať, či by ste podporili legalizaciu marihuany a ci by ste podporili dúhový pochod v Malackách.
Ďakujem a držím Vám palce


29.09.2014 23:21:50 | Miku
Niekto tu vytyka p. Rihovi volebnu kampan, aj ked zatial sa prihovara len na vlastnej stranke a LPM. Ale co ti dvaja kandidati aj "hrdi malacania", ktori nam svoje "ksichtiky" aj so zivotopismi narvali do schranok uz pred mesiacom. To je dovolene?


30.09.2014 09:50:41 | XYZ
K týraným ženám: málo pozerám "Poštu pre teba", ale tie príbehy sú tak podobné. Každá z tých matiek robí stále tie isté chyby. Veľa krát rozmýšľam, že v školách nás učili veľa nepotrebných vecí, ale keby nastavili hodinu so psychológom, ktorý by mladým dievčatám vysvetľoval niečo o správaní a nenechať sa ponižovať, tak možno o malé percento by pokleslo žien, ktoré sú týrané a deťom sa postarali o smutné detstvo. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale tie ženy sú nepoučiteľné.


30.09.2014 09:56:12 | osa
Pán Ríha, vzhľadom na to , že sa mesto vyjadrilo, že má dosť peniazi a môže postaviť nezmyselnú fontánu v centre mesta, mohlo by mať záujem aj o zdravie našich maloletých občanov a radšej investovať do opráv škôlok. Co keby ste sa prišli pozrieť do škôlky na Rakarenskej ulici o ktorú by ste sa mali starať vy ako mesto. Bude veľmi prekvapený čo sa zanedbalo!!!! My rodičia sme vynaložili už nemalé úsilie na zveľadenie škôlky a radi by sme už videli aj nejakú tu snahu a hlavne skutok už aj od Vás.


30.09.2014 18:37:01 | to: ida
vsetci kandidati na primatora by sa mali vyjadrit k vojne v afganistane. ako chcu riesit svetovy mier? mesto potrebuje svetovy mier. pan riha odpovedzte co si myslite o vystavbe prieplavu v anglicku? zakazali by ste ho? na meste zverejnili zoznam kandidatov. vsetci nezavisli? aj byvali stranici zrazu? vyzvite vychodniara aby sa vyjadril pred volbami kedy sa vzda a ukonci predvolebne divadielko v rezii smeru.


01.10.2014 18:26:12 | Emy
pre XYZ Neviem čo je na tom euforické, keď sa teším na vybudovanie novej športovej haly. Neviem, či máš deti, ak áno, tak určite vieš ako dôležitý je pohyb, športovanie v mladom veku, nie posedávanie na lavičkách alebo počítačoch. A keď vybudovali veľké ihrisko v Kostolišti, nevidím dôvod, aby sme podobné nemali aj v našom meste. A čo sa týka haly, v Gajaroch majú korčuliari tiež peknú, Malačania sa tam chodia zabaviť,aj u nás by sa zišla pre staršie deti, ktoré keď nemajú čo robiť, sedávajú pri kofole v Tatre. Chcelo by to len niekoho šikovného, ktorý vybaví peniaze z eurofondov, ak to ide inde, neviem, prečo by to nešlo aj u nás. A veľmi ma štve, keď vidím ako školské ihriská po vyučovaní sú pozamykané, nikoho tam nepustia a keď sa tam náhodou niekto osmelí a hraje futbal, tak ho vyženú. Súhlasím s tebou, že sú dôležitejšie veci pre mesto,ale nesmieme zabúdať ani na deti, aby sa mali kde hrať a športovať.


03.10.2014 10:00:29 | Alena
Pred novým primátorom bude neľahká úloha v oblasti obnovy
dôvery občanov k MsÚ, MsP...Na popretŕhanie všetkých väzieb
(kt.spôsobili terajší stav) medzi jednotlivými zamestnancami
nebude postačovať len výmena na riadiacich postoch. Očakávať od takto zaťažených
zamestnancov loajalitu k novému vedeniu bude asi naivné.
Zamestnanci Mestských inštitúcii, kt. boli v minulosti zapletení
v rôznych kauzách doteraz sedia na svojich teplých stoličkách. Mesto sa v minulosti" zbavilo" len "nepohodlných" zamestnancov, kt. poukazovali na nekalé praktiky, alebo otvorene kritizovali pomery na MsÚ, MsP...


03.10.2014 12:35:50 | Milan
Je naozaj usmevne sledovat primatora Ondrejku ako v televizii tvrdi, ze fontanu za viac ako 80000,-€ si mesto moze dovolit, lebo je na tom dobre.......asi sam nevie co sa mu deje pod zadkom, z hladiska hospodárenia su Malacky na 115-tom mieste zo 138 miest v SR....to znamena, ze je Mesto Malacky na tom dobre????

http://obce.ineko.sk/rebricky/?typ=m&fz=skore,i1,i5,i6,i9,i12&year=2013&sort=fzskore|desc&show=101-125


03.10.2014 20:09:51 | XYZ
Emy, vôbec som sa ťa nechcela dotknúť. Detičkám to prajem. Veď mi v tomto meste rastú vnučatá a nie je mi jedno ako sa Malacky budú ďalej rozvíjať. Vy mladí musíte sa spojiť a nedať Malacky do rúk niekoho, kto si myslí, že bude ryžovať. Treba hneď spustiť alarm. My sme boli generácia, ktorá bola utiahnutá až na pár tých, ktorí rozhodovali.Nech si kto chce hovorí , čo c hce, ale tú dobu som nemala rada. To pokrytecvtvo. Doma a medzi dôvernými priateľmi sa hovorilo jedno a verejne niečo úplne iné. Tie súdružky na národnom výbore, tie súdružky učiteľky v školách, všade samá červená hviezda. A keď prišiel november 89, komunisti boli vyškolení a zase sa nestratili. Máme ich tu stále. Veď pozri na súdnictvo, školstvo, políciu...nikde žiadna spravodlivosť. Skončím a zdravím súdruhov, ktorí sa teraz budú ozývať a hovoriť ako bolo dobre. Bolo dobre ale iba súdruhom.


04.10.2014 13:01:53 | xy
Pre XYZ. Zabudla si na EŠTÉBÁKOV !! Veľmi dobre si to vystihla.
Pre Emy. Teš sa na vybudovanie novej športovej haly. Než ju vybudujú, zatiaľ aj zo svojimi ďeťmi posedávaj pred televízorom a počítačom. Pravdepodobne si ani nevieš predstaviť, že športovať sa dá aj v prírode. Dokonca v každom ročnom období. Takže papajte chrumky a chipsy a čakajte na svetlejšie zajtrajšky. Prajem ti, aby si sa tej novej športovej haly dočkala.


07.10.2014 18:40:53 | Emy
Pre xy Súhlasím s Tebou, že športovať sa dá aj v prírode, my ako deti sme ani iné nemali, hrali sme vybíjanú, chalani hokej alebo futbal na ulici, urobili si bránky a hrali odušu. Dnes však je iná doba, na ulici sa nedá hrať kvôli vysokej premávke a v prírode okrem bicyklovania si neviem predstaviť veľmi športovať, snáď ešte behanie . Dnes chcú mladí tínedžeri niečo viac a myslím , že nová hala by im to mohla poskytnúť. My nesedíme pred televízorom a nechrupkáme chipsy a radi by sme si i lete zakorčuľovali alebo zahrali hokej, veď je normálne, že chalani chcú medzi sebou súperiť a víťaziť. Chcem veriť, že sa ešte dožijem novej športovej haly.


Počasie

Poskytuje In-počasie