Miroslava Filová premiérovo na Malackej šošovici

V sobotu 25. júna sa na Kláštornom námestí uskutočnia remeselné trhy Malacká šošovica, na ktorých sa predstavia miestni umelci, šikovní ľudia z Malaciek i okolia. Premiérovo sa do podujatia zapája aj mladá úspešná umelkyňa z Malaciek pôsobiaca i v Brne Miroslava Filová. Požiadali sme ju o krátky rozhovor.

 

Ako dlho sa venujete keramickej tvorbe?

Asi od strednej školy, potom v priebehu štúdia na vysokej škole v Brně, kde som získala odborné znalosti. Po štúdiu som pracovala ako učitelka výtvarného odboru a keramiky na ZUŠ. Ako lektorka pracujem už 18 rokov a vediem ku keramike deti od útlého veku až po seniorov. Popritom sa venujem aj vlastnej tvorbe. Vytváram objekty i na zakázku pre konkrétny priestor.
 
 

Aké námety sú Vám blízke? Čo je charakteristické pre Vašu tvorbu?

Milujem prírodu a čerpám z nej nielen energiu, ale i námety. Bavia ma prírodnú štruktúry, tvary, farby a odtiene.... toto sa potom odráža na tvorbe, ako sú napríklad keramické plastiky do záhrad. Umenie sa začalo objavovať i v exteriéroch. V záhradnej architektúre sa čoraz častejšie začínajú objavovať umelecké diela, pretože dodajú miestu osobitý charakter, jedinečnosť, genius loci. Je to taká  "čerešnička na torte".  A rovnako to môže fungovať v interiéri, kedy sa prírodný prvok použije ako námet napr. pre užité umenie. Pred pár rokmi som cestovala po Bretani, navštívila Carnac, čo sú polia posiate veľkými kamenmi, nazývajú sa menhiry. Považujú sa za prvé stavby človeka z obdobia praveku. Tieto kamene vážiace i niekoľko ton sa často prirodzene nenachádzali v blízkosti umiestnenia, ale boli privezené z veľkých vzdialeností. Ťažko si predstavitˇ ako to človek v tej dobe dokázal, a prečo ich vôbec staval je dodnes nejasné. Boli objavené v Amerike, Európe i v Ázii. Tak sa napríklad stal menhir častým námetom v mojej tvorbe.
 
 

Pre záujemcov o keramickú tvorbu vediete keramické workshopy, čo je ich náplňou? 

Tento nápad vznikol vlastne nie úplně v mojej hlave. Niekoľko rokov vediem keramiku pre dospelých a cez letné prázdniny výuka neprebieha. Požiadali ma, či by som pripravila nejaký tvorivý víkend. Tak sme vypísali prvý workshop, ktorý bol uspešný a tento rok chystám 3. ročník. Náplňou je modelovanie väčších objektov, plastík podľa vlastných návrhov. Pripravená je vždy prezentácia súčasného umenia i stručný pohľad na dějiny. Toto slúži ako inšpirácia a potom riešime technologické postupy ako veci postaviť. Tie víkendy sú pomerně fyzicky i psychicky náročné pre účastníkov, nie vždy sa darí, hlina je živý materiál, potrebuje svoj čas, nedá sa nikam ponáhľať... a je to tak v poriadku, človek si tým prejde, vyskúša si proces tvorenia, vlastnosti materiálu a pozerá sa potom na tie veci trošku z iného uhlu. 
 
Odmenou sú nám originálne, vlastnoručne vyrobené diela. Workshopu sa často účastnia dokonca i začiatočníci a myslím, že to zvládajú výborně. 
Po poslednom workshope sme mali výstavu v skleníkoch Brnenskej botanickej záhrady s názvom Keramické snění.
 

Zmienili ste sa o výstave v Botanickej záhrade v Brune. Kde môžeme Vaše diela vidieť a prípadne si ich zakúpiť? 

Tak napr. jeden menhir je trvale inštalovaný práve v Botanickej záhrade v Brně v japonskej časti. Ďalej sú zastúpené predovšetkým v súkromných zbierkach. Zúčastňujem sa spoločných i samostatných výstav. A tento rok sa pripojím po prvýkrát i na Malackú šošovicu. Už sa veľmi těším.
 
 
Miroslava Filová sa narodila v Malackách, magisterský titul získala na Pedagogickej fakulte MU v Brne. Pôsobí ako lektorka výtvarných a keramikcých kurzov pre verejnosť. Má za sebou niekoľko samostatných i spoločných výstav. Absolvovala veľa akreditovaných vzdělávacích kurzov v obore keramika - dalšie postupy a zpracovanie. Jej práce sú zastúpené prevážne v súkromných zbierkach. Posledné roky vedie workshopy pre verejnosť na téma - keramická plastika.
Ľudia pre Malacky - 20.06.2022 - 1866 čítaní


pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk


Pre pridanie komentára navštívte klasickú verziu nášho webu.

Komentáre k článku

Počasie

Poskytuje In-počasie