Poslanci aj o podporovanom bývaní

Jedným z 50 bodov programu júnového rokovania mestského zastupiteľstva bol návrh na spoluprácu a prenájom pozemku za účelom výstavby rodinného domu podľa projektu na vybudovanie podporovaného bývania. Mestské zastupiteľstvo sa k tomuto bodu vráti na mimoriadnom rokovaní v júli.

Zasadnutie mestského zastupiteľstva je podľa našich informácií predbežne plánované na 7. alebo 14. júla. Hlavným bodom programu má byť riešenie otázky podporovaného bývania, ktorá bola predmetom júnového zasadnutia.

Podporovaným bývaním sa rozumie poskytovanie sociálnej služby osobe, ktorá je odkázaná na pomoc inej osoby, pod dohľadom ktorej dokáže napriek obmedzeným telesným či mentálnym schopnostiam viesť samostatný život. Okrem dohľadu sa v dome podporovaného bývania poskytuje sociálne poradenstvo, pričom cieľom je poskytovať len usmernenie pri zabezpečovaní sebaobslužných úkonov či napríklad aj úkonov starostlivosti o domácnosť.

Projekt na spoluprácu

Podpora podporovanému bývaniu je zakotvená aj v prijatom Komunitnom pláne sociálnych služieb na roky 2010-2013. Mesto oslovil s ponukou a zároveň prosbou o spoluprácu Ing. Heriban, ktorý prejavil záujem na výstavbe rodinného domu pre realizáciu podporovaného bývania. Postavený dom by bol vo vlastníctve jeho syna s ťažkým zdravotným postihnutím, s ktorým by v dome bývali aj ďalšie osoby. Sociálne služby by poskytovala nezisková organizácia Vstúpte, ktorá zabezpečuje prevádzku prvého zariadenia tohto druhu už v byte na Bernolákovej ulici.

Pán Heriban pristúpil k riešeniu výstavbu rodinného domu tohto typu z dôvodu straty dôvery k zlepšeniu stavu v kapacitných možnostiach kraja. Kompetentným orgánom samosprávy pre domovy sociálnej služby a podporované bývanie je Bratislavský samosprávny kraj. Situácia v tejto oblasti prinútila pätnástich rodičov detí, klientov domova sociálnych služieb Javorinská v Bratislave, k podaniu žiadosti na úrad kraja o odpoveď na otázku, v akom zariadení môžu mať deti, ktoré sú ťažko zdravotne postihnuté, zabezpečený dôstojný život  z hľadiska plynulého a bezproblémového prechodu z poskytovanej ambulantnej formy sociálnej služby s dennou dochádzkou na pobytovú týždennú a následne celoročnú  sociálnu službu. Negatívna odpoveď a dôchodkový vek podnietili pána Heribana k rozhodnutiu realizovať výstavbu domu z vlastných finančných prostriedkov, v ktorom by mal jeho syn zabezpečený dôstojný život.

Výstupom zámeru by mal byť prízemný dom pre 5 klientov a asistenta a poskytoval by bývanie pre každého klienta v samostatnej izbe s vlastným sociálnym zariadením.

Mesto by poskytlo pre výstavbu tohto domu pozemok, ktorý by zostal naďalej vo vlastníctve mesta, za ktorý by sa hradilo symbolické nájomné. Pán Heriban by vystaval na vlastné náklady rodinný dom, v ktorom by vykonávala sociálne služby nezisková organizácia Vstúpte. Kompenzáciou za dlhodobý a cenovo prijateľný prenájom pozemku by bol záväzok, že mesto bude mať v dome k dispozícii na prednostné využitie jedno miesto pre potreby riešenia vlastných krízových situácií. Zároveň by mesto získalo rodinný dom do majetku po smrti jeho vlastníka s podmienkou, že nepríde k zániku sociálnej služby v tomto dome.

Podporovanému bývaniu áno, problém je pozemok

Tento bod prerokovali poslanci na svojom júnovom zasadnutí, kde prišiel projekt osobne vysvetliť pán Heriban s riaditeľkou organizácie, Martinou Ambrušovou. Poslanci vyslovili v diskusii na zasadnutí podporu podporovanému bývaniu v meste, otázniky vyvolal výber pozemkov pre umiestnenie domu.

Mestský úrad pripravil tri varianty umiestnenia, a to pozemok na Stupavskej ulici v križovatke so Štúrovou ulicou, v sídlisku Domky z ulice Veľkomoravskej a z ulice Mierové námestie.

Alternatíva I - Stupavská ulica

Alternatíva II - Domky, zo strany Veľkomoravskej ulice

Alternatíva III - Domky, zo strany Mierového námestia

K prvej alternatíve zaujali zásadný nesúhlas poslanci za mestskú časť Juh. Na pozemku sa prípadne uvažuje s umiestnením dopravného ihriska. O zámere informoval poslancov na nedávnom zasadnutí poslanec Jozef Mračna.

K druhým dvom alternatívam umiestnenia v Domkoch vyjadrili nesúhlas komisie mestského zastupiteľstva.

Poslanci v konečnom hlasovaní neprijali ani jeden návrh.

Návrh sa vráti v júli

Keďže v hlasovaní poslanci neprijali uznesenie ani k jednej variante, návrhová komisia pripravila nový návrh uznesenia.

Mestské zastupiteľstvo v závere schválilo uznesenie, ktorým predložený materiál vzalo na vedomie a uložilo mestskému úradu a Komisii pre správu majetku a legislatívu a Komisii pre územný rozvoj, dopravu a životné prostredie pripraviť ďalšie návrhy na umiestnenie rodinného domu podľa projektu na podporované bývanie do 7. júla 2011.

Predsedovia oboch komisií potvrdili pre portál LPM.sk, že komisie spoločne zasadnú v stredu 6. júla s prizvaním pána Heribana aj pani Ambrušovú. „Vypočuli sme nesúhlas poslancov za Juh, obe zvyšné lokality boli vybrané medzi panelové domy v Domkoch, s čím pochopiteľne nesúhlasili komisie. Na rokovaní mestského zastupiteľstva som informoval prítomných poslancov, že naša komisia má v pláne iniciovať cez letné mesiace vypracovanie auditu pozemkov, na základe čoho môžeme dostať komplexnú informáciu. Preto som v diskusii ponúkol pánovi Heribanovi možnosť zúčastniť sa zasadnutia komisie. Verím, že sa nám podarí nájsť spoločné východisko,“ doplnil v reakcii na otázky redakcie predseda komisie Juraj Říha.

Otázka podporovaného bývania sa tak vráti na rokovanie mestského zastupiteľstva opäť v júli.

Ľudia pre Malacky - 01.07.2011 - 3661 čítaní


pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk


Pre pridanie komentára navštívte klasickú verziu nášho webu.

Komentáre k článku

03.07.2011 14:28:03 | zuzana
Vy si predstavit rodiny dom medzi bytovkami??? To jak mohol mestsky urad neco take dat von??? V domkoch v parku stlacit dom? Sniva sa mi :D Zas je pravda ze aka podpora projektu ked nedate pozemok co je podmienka vystavby :D


03.07.2011 16:45:04 | katka m
vedela by som si to predstavit na juhu. byvam na stupavskej a pozemok je prazdny a dlho nevyuzivany. na fotke je vidiet ze by polovicu pozemku oplotili na dom nic sa nestane. je to uz v radovej zastavbe rodinych domov na stupavskej,taky rodiny dom by bol idealny ako je na obrazku,druha polovica pozemku moze byt ihrisko pre deti a mate to vyriesene hned. nemozte stupavsku dat este raz ako ponuku mesta panovi?


03.07.2011 17:17:04 | Amadeus
Zuzana napísal: " Vy si predstavit rodiny dom medzi bytovkami??? To jak mohol mestsky urad niečo také dať von??? V Domkoch, v parku, stlačiť dom? Sniva sa mi :D Zas je pravda ze aká podpora projektu, keď nedáte pozemok, ˇčo je podmienka vystavby :D " koniec príspevku od Zuzany

Zuzana ďakujem že si začala diskusiu . Ani ja si to neviem predstaviť . Už dva dni ma s toho návrhu MsU mesta Malacky dviha zlosť, čo za choré hlavy živíme z našich daní na MsÚ ???????????????? Vám to je VŠETKÝM jedno Naozaj všetkým ??? Alebo je to posledný pozdrav od Ing. REHÁKOVEJ ???? Aby všetci Malačania vedeli, ako sa za jej dlhotrvajúcej éry dodržiaval ˇÚzemný plán mesta Malacky. A ako si zneho urobila trhací kalendár , a prispôsobovala ho svojim " blízkym ????? " Tak aj vyzerajú Malacky po 20 rokoch jej éry.
Alebo na ten domček medzi 13 podl.činžiakmi " VYBAVÍ " nejaký grand z EÚ, Eúropskej únie Ing. SOKOLOVÁ ???????
Páni poslanci máme právo vedieť predkladateľa týchto návrhov ??????
Ako ste sa vôbec mohli o takej stupidite baviť Páni poslanci ?????


08.07.2011 20:55:27 | obyvateľ Malaciek
Tak toto je fakt choré a ani zo zdravého rozumu nemohol takýto názor výjsť. Poslanci nášho slávneho zastupiteľstva, čo aj vy ste všetci potratili rozum??????
Už ani nedokážete zdravo uvažovať. Ke´d bola požiadavka na parkovacie miesta, aby sa urobili v tejto druhej ponuke, tak vehementne ste sa bránili!! A teraz už vieme, prečo?????? Lebo niekto tam sľúbil domček a tak sa nemohlo ani uvažovať o parkovaní.
Ak bude treba, tak petíciou budeme bojovať proti takýmto návrhom a budeme sa musieť aj zamýšľať, či poslanci, ktorých sme si zvolili aj načúvajú občanov sídliska Domky. Pretože z toho čo tu vidím, tak mám dojem, že priorita je skatepark.


08.07.2011 21:21:39 | petra
sa upokoj lebo si tu za choreho akorat ty :) blbost ako umiestnit barak medzi bytovky navrhol mestsky urad a poslanci to zastavili.. mas to domylene :D

"K druhým dvom alternatívam umiestnenia v Domkoch vyjadrili nesúhlas komisie mestského zastupiteľstva."
. - . - .-
"Poslanci v konečnom hlasovaní neprijali ani jeden návrh."

nerob paniku a zbytocne nehystreci :D


08.07.2011 21:32:06 | petra
radsej ti zvyraznim malacane aby si nerobil paniku :D

"Mestský úrad (MESTSKY URAD) pripravil tri varianty umiestnenia, a to pozemok na Stupavskej ulici v križovatke so Štúrovou ulicou, v sídlisku Domky z ulice Veľkomoravskej a z ulice Mierové námestie."

toto je fakt psycho co uz ludia robite hystericite ale neprecitate si a hned obvinujete a nadavate do chorych ale vypada to ze chory je nekdo iny :D


08.07.2011 22:30:26 | obyvateľ Malaciek
Peter, veď ani čítať poriadne nevieš, kto tu píše, že tuto debilinu navrhli poslanci? To píšem iba ako varovanie, aby sa postavili proti, tak ako to urobili, keď bol zámer MZ urobiť výbeh pre psov v III.alternatíve. Možno si nepamätáš, ale aj takáto stupídnosť niekoho napadla,aby sa psy voľne pohybovali, mali výbeh a vedľa sa hrali deti v pieskovisku. Nebyt iniciatívy LPM, tak by to ani neboli zastavili.


08.07.2011 22:59:47 | petra
08.07.2011 20:55:27 | obyvateľ Malaciek
"Tak toto je fakt choré a ani zo zdravého rozumu nemohol takýto názor výjsť. Poslanci nášho slávneho zastupiteľstva, čo aj vy ste všetci potratili rozum?????? Už ani nedokážete zdravo uvažovať. ..."

mala schiza?


Počasie

Poskytuje In-počasie