Vstúpte v rekonštrukcii

Dlho pripravovaná rekonštrukcia a prístavba budovy neziskovej organizácie Vstúpte, ktorá poskytuje sociálne služby ľuďom s mentálnym postihnutím, na Ul. 1. mája je od konca januára v plnom prúde.

Projekt podporený z eurofondov s celkovými nákladmi vyše 450 000 € dostal zelenú ešte v lete 2020. Pre pandémiu sa harmonogram niekoľkokrát posúval. Víťaz verejného obstarávania sľubuje dielo odovzdať do konca leta.  Realizácia projektu je naplánovaná na 14 mesiacov. K budove sa pristaví nový komplex pre sociálnu rehabilitáciu, vytvorí spojovacia chodba s bezbariérovým prístupom a veľká rehablitačná miestnosť s výstupom na dvor. Pôvodná strecha, cez ktorú do budovy zatekalo bude zrekonštruovaná, nové objekty budú mať strechu zelenú. Pri pôvodnej budove sa zboku vybuduje výťah.

"Stavbu sme odovzdali firme FBT Slovakia, s. r. o. - víťazovi vo verejnom obstarávaní koncom januára a práce veľmi rýchlo napredujú," prezradila riaditeľka organizácie Katarína Martincová. "Ambíciou zhotoviteľa je dielo odovzdať v lete, aby sme sa mohli presťahovať a v novom začať fungovať odhadom v jeseni, čo by bolo výborné," dodala. Rehabilitačné stredisko Vstúpte je dnes dočasne presťahované na Kukučínovú ulicu 33. Tu tiež pomohlo mesto poskytnutím priestorov, ktoré museli prejsť dočasnou rekolaudáciou. 

Objekt, kde sídli Vstúpte, n. o., prechádza komplexnou rekonštrukciou 

 

Foto: Matej Farkaš, stavebný dozor

Rekonštrukcia budovy, ktorú vlastní mesto, no dlhodobo ju prenajíma Vstúpte na poskytovanie sociálnej služby ľuďom s mentálnym postihnutím, bola jedným z cieľov Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Malacky (2015 - 2020). Celý proces prípravy až po schválenie žiadosti trval vyše dvoch rokov. Pôvodne malo o príspevok žiadať mesto, no po konzultácii projektového zámeru s riadiacim orgánom sa žiadateľom stala miestna neziskovka ako poskytovateľ a odborný garant služby. Mestskí poslanci tiež odobrili kofinancovanie projektu.  Na tento účel je z mestského rozpočtu vyčlenených necelých 23 000 eur. 

"Pomoc mesta si veľmi vážime. Nie je v každej samospráve samozrejmosťou, že neverejného poskytovateľa sociálnej služby berú partnersky a snažia sa mu vytvárať priestor pre jeho fungovanie a skvalitnenie služieb, ktoré poskytuje. Každopádne naša neziskovka sa venuje dospelým ľuďom s mentálnym postihnutím už vyše pätnásť rokov a náš zakladateľ ZPMP Svitanie už od deväťdesiatych rokov. Detí s diagnózami, bohužiaľ, štatisticky pribúda. Vidíme teda priestor aj pre vznik zariadenia, ktoré by sa v Malackách venovalo mladším klientom. Preto sme radi, že sme boli opäť prizvaní k tvorbe nového komunitného plánu sociálnych služieb, ktorý s tým počíta," dodáva K. Martincová. 

V novej prístavbe nájde organizácia priestor pre svoje dielne. Zrekonštruovať sa má aj dvor a hlavná budova, v ktorej sa bude mimo iného stavať nový výťah. Celá budova sa tiež zateplí. Okrem stavebnej časti Vstúpte zakúpi nové vybavenie či pomôcky na arteterapiu, muzikoterapiu, fyzioterapiu. Súčasťou projektu je aj nákup 7-miestneho motorového vozidla upraveného na prepravu ťažko zdravotne postihnutých osôb.

Projekt rieši prístavbu do dvora, kde vznikne nová rehabilitačná miestnosť s bezbiariérovým prístupom. Pôvodná vizualizácia to síce nezobrazuje, ale v rohovom priestore na mieste prístavby na náradie pribude výťahová šachta. Celý objekt tak bude ľahko sprístupnený pre osoby s pohybovými ťažkosťami. Príjemným bonusom je zelená strecha novej časti objektu.  

 Projekt je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja 

 

Ľudia pre Malacky - 15.02.2022 - 2206 čítaní


pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk


Pre pridanie komentára navštívte klasickú verziu nášho webu.

Komentáre k článku

Počasie

Poskytuje In-počasie