Mesto bude môcť regulovať hazardné hry

Symbolicky dnes 1. septembra, na Deň Ústavy SR, nadobudol účinnosť zákon, ktorý umožňuje mestám a obciam regulovať hazardné hry na jej území. Umožnila to novela zákona o hazardných hrách z dielne poslancov Národnej rady SR Jany Žitňanskej, Radoslava Procházku a Pavla Hrušovského.

Mesto získalo novelou oprávnenie upraviť na svojom území výskyt niektorých druhov hazardných hier. Podľa predkladateľov návrhu je ich je cieľom "pomôcť redukovať počet ľudí závislých na gamblerstve, tých, ktorí v hracom automate neraz nechávajú celú výplatu, zadlžujú seba, svojich blízkych. Patologické hráčstvo prináša so sebou rozpady rodín, rozpady osobností. Dieťa, ktoré vyrastá v takomto prostredí samo začína hrať v skorom veku a často sa rovnako stáva patologickým hráčom." (cit. z dôvodovej správy k novele zákona)

Autori ďalej odkazujú na nárast počtu videohier a vysoký výskyt výherných automatov a tým aj počtu hráčov.

Poslanci budú môcť obmedziť prevádzku nariadením

Doteraz vydávalo naše mesto individuálne licencie na prevádzkovanie výherných prístrojov. Po splnení zákonných podmienok pre vydanie licencie, sa licencia musela vydať. Mesto tak nemalo možnosť regulovať hazardné hry na svojom území, čo sa touto novelou mení.

Mestské zastupiteľstvo bude môcť od dnešného dňa prijať všeobecne záväzné nariadenie, ktorým obmedzí na území mesta prevádzkovanie hazardných hier v kasíne, stávkových hier, hazardných hier prevádzkovaných prostredníctvom výherných prístrojov, hazardných hier prevádzkovaných prostredníctvom technických zariadení obsluhovaných priamo hráčmi alebo prevádzkovaných prostredníctvom telekomunikačných zariadení, videohier a charitatívnych lotérií.

Ak sa rozhodneme, že chceme obmedziť prevádzkovanie vyššie uvedených hazardných hier, a prijmeme potrebné nariadenie, musíme ustanoviť aj primeranú lehotu, v ktorej sú prevádzkovatelia povinní na našom území skončiť prevádzkovanie týchto hazardných hier. Zákon určuje, že lehota nesmie byť kratšia ako tri mesiace od  nadobudnutia účinnosti tohto nariadenia.

FOTO
Okolo herne priamo v centre mesta prechádzajú denne deti do neďalekej základnej školy

Zavádza sa prísnejšia regulácia herní

Jedným z cieľov autorov návrhu bolo dostať výherné automaty z krčiem do herní. Od 1. januára 2013 budú môcť byť výherné prístroje, technické zariadenia obsluhované priamo hráčmi a videohry prevádzkované iba v herni.

Medzi účinné novinky patrí aj to, že ak písomne požiada osoba, ktorej bola diagnostikovaná choroba patologického hráčstva alebo jej blízka osoba, prevádzkovateľ herne je povinný odmietnuť takejto osobe prístup do herne.

Zároveň je v herni, ktorá nie je kasínom, zakázané fajčiť a požívať alkoholické nápoje.

Samotný výherný prístroj (nevzťahuje sa na kasíno) musí spĺňať novú požiadavku, čas, ktorý uplynie od vyplatenia výhry do začatia ďalšej hazardnej hry musí byť najmenej 15 sekúnd.

Zakážme ich! V Beluši sa definitívne zbavili výherných automatov

„Ničia celé rodiny, jednoducho ich nechceme,“ hovorí starosta Beluše Ján Prekop. Obec odrazila... čítaj celý článok

Dve strany mince

Počas občianskeho prieskumu, ktorý sme realizovali v minulom roku, sme dostali od obyvateľov mesta viacero otázok, prečo tolerujeme herne v centre mesta alebo ich celkovo nezakážeme.

Hlavným dôvodom bol zákon, ktorý to neumožňoval. Sprievodným dôvodom v mnohých obciach, hoci diskutabilným a často menej spomínaným, je aj finančný príjem.

Mesto, na území ktorého sa prevádzkujú hazardné hry, získava pravidelný peňažný odvod z výťažku, zároveň mesto vyberá poplatky z vydania individuálnej licencie. Na rok 2011 sa v našom meste rozpočtuje odhadová celková suma vo výške 175 000 EUR. Pre predstavu uvádzam tento príjem rozpísaný za posledné tri roky (zdroj: Záverečné účty mesta):

(v EUR)

2008

2009

2010

Správny poplatok za výherné hracie automaty

139 083

103 414

123 151

Lotérie a im podobné hry

73 856

98 395

56 929


Nech už zavážia argumenty pre a proti, diskusia o tom, či má mesto využiť novú zákonnú možnosť regulácie hazardných hier, môže byť v nasledujúcom období ešte dosť zaujímavá.

Juraj Říha - 01.09.2011 - 6384 čítaní


pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk


Pre pridanie komentára navštívte klasickú verziu nášho webu.

Komentáre k článku

01.09.2011 17:36:04 | kompas
Najlepšie urobiť tak ako urobil starosta obce Beluša. Úplne sa zbaviť výherných automatov. Aj keď donesú mestu nejaký príjem, ale aký je výdaj na liečenie gamblérov, na záchranu rodín, na prežitie detí? Koľko utrpenia musia zniesť rodiny, ktorých sa to týka? A nehovorím o praní špinavých peňazí, koľkí si pomôžu! Jednoznačne zrušiť z centra mesta, z blízkosti obytných domov!!!


02.09.2011 07:13:39 | Nobody
Som sa vytlačenie tohoto typu podnikania minimálne z centra mesta


04.09.2011 14:19:18 | dve strany mince
naozaj veľká dilema, či ochudobiť mestký rozpočet o 130 tis. € získaných na úkor nešťastných rodín gamblerov


05.09.2011 11:59:10 | volamsa anonym
Všetci dobre vieme že je to nemožné aby v Ma prestali fungovať podobné podniky, príjem mesta za tieto podniky klesá ale počet podnikov rastie, hmm


05.09.2011 13:40:57 | kompas
Takže, keď príjem klesá a podniky rastú, tak ich zrušne celkom. A nebudeme mať výdaj na záchranu manželstiev, na prevenciu gamblerov, nebudeme vidieť uplakané oči deti... a to je rothodujúce.Som za úplné zrušenie v Malackách ako meste. Nech ich vysťahujú do lesa a mimo obytných domov a chatiek.


12.09.2011 12:01:25 | mama
Citujem:

Ak sa rozhodneme, že chceme obmedziť prevádzkovanie vyššie uvedených hazardných hier, a prijmeme potrebné nariadenie, musíme ustanoviť aj primeranú lehotu, v ktorej sú prevádzkovatelia povinní na našom území skončiť prevádzkovanie týchto hazardných hier.

Moja otazka znie, co mozem ako obyvatel MA urobit, aby sa MZ ci MU zacal zaoberat obmedzenim prevadzkovania herni v centre mesta, resp. aby doslo k znizeniu herni a odstraneniu herni z centra mesta?

Aky ucinok ma peticia obyvatelov, ktori su proti prevadzkovaniu herni v meste?

Budem vdacna za odpoved


21.09.2011 19:46:19 | J.Říha
Obrátiť sa listom na mestské zastupiteľstvo alebo primátora mesta so žiadosťou o prerokovanie Vášho návrhu.

Prípadne, ak spomínate petíciu, odporúčam, aby ste ju adresovali vyššie uvedeným orgánom. V petícii môžete formulovať svoj návrh či aj konkrétnu žiadosť, ktorú podporia svojimi podpismi ďalšie osoby.

Osobne si myslím, že zákon neumožňuje zrušiť hazardné hry v centre mesta (v akejkoľvek časti mesta), ale len paušálne zakázať prevádzku vybraných hazardných hier na celom území mesta.


10.10.2011 13:35:05 | mama
pan Riha, dakujem za odpoved, som ju az teraz nasla... pridala som nazor k tejto teme do vseobecnych nazorov... su tam linky na dve mesta, kde zacali v tejto veci uz konat... je mozne, aby ste i takyto nazor brali ako podnet od obcana a nasledne zacali riesit, resp. podali navrh na zastupitelstvo?


10.10.2011 13:37:17 | mama
ČO HOVORÍ ZÁKON

Pre herne platia prísnejšie pravidlá

Nové znenie zákona o hazardných hrách platí od 1. septembra.

Obecné zastupiteľstvá môžu zakázať, aby sa v ich katastri zriaďovali herne, kasína, stávkové kancelárie či charitatívne lotérie.


10.10.2011 14:48:49 | kompas
Prikláňam sa k názoru "mama" zakázať úplne a čím skôr, tým lepšie. Zachránime viac manželstiev, viac detí a to je cennejšie ako príjem.


24.10.2011 13:17:15 | dotaz
Kedy sa budete zaoberať zákazom prevadzkovania herni?? Zákon je v platnosti už od 1.septembra, tak by sa s tým niečo malo robiť.


07.11.2011 12:22:14 | pokoj
Nikoho netrápi, že v Malackách máme hromadu herni a dokonca sústredených v centre mesta, medzi domami, na očiach detí. To ozaj nikoho netrápi? Nemá potrebu nik sa k tomu vyjadriť? Aké stanovisko k tomu zaujme mesto? Bude nasledovať prvé lastovičky, keď rázne zakročili starostovia?


08.11.2011 10:00:58 | mama
co tak skusit to s tou peticiou? je v tom niekto zbehly (aby to malo vsetky nalezitosti?

je mozne tu vytvorit sekciu a zbierat podpisy? aku vahu maju elektronicke peticie podla vzorov na changenete.sk? tato stranka ma vela fanusikov, urcite by sa oplatilo z casoveho i "ekonomickeho" hladiska vyuzit jej potencial a zbierat podpisy priamo tu, co vy na to lpm?

verim, ze je to ciel, pod ktory sa viete podpisat i vy ;-)

dakujem za odpoved


08.11.2011 15:08:40 | Ak sa chce....
všetko sa dá aj bez petície

http://zivot.lesk.cas.sk/clanok/10257/na-vychode-zacali-tazenie-proti-hracim-automatom.html


08.11.2011 22:40:57 | mama
zial, boli sme povzbudeni k obcianskej iniciative - obratit sa na MsU alebo MsZ...

mrzi ma, ze si to poslanci zatial nevzali pod patronat, kedze je to v ich moci i bez takejto iniciativy ... a podla mna jednoznacne je to zamer, ciel, pod ktory sa mozu podpisat a vziat za svoje...

ak tomu mozeme dopomoct, aby sa s tym zacali zaoberat, tak sa rada pod take nieco podpisem


11.11.2011 18:08:33 | kompas
Mesto sa vysporiadalo s pani Mráčnovou, poslanci rozhodli, tak ako rozhodli a ide sa ďalej. A teraz by sa mohli poslanci zaoberať hazardnými hrami, lebo aj toto trápi obyvateľov Malaciek. Konečne zakázať herne v Malackách, nech zmiznú z centra a nakonec aj vôbec z celých Malaciek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


12.11.2011 18:06:58 | kompas
Stále sa diskutouje o pani Mráčnovej. Už s tým prestante a venujte sa aj iným požiadavkám obyvateľov Malaciek.


05.12.2011 22:57:30 | pokoj
Regulácia herni je v platnosti a mňa by zaujímalo, čo mienia s tým postanci urobiť. Doposiaľ tu nie e vidieť žiadnu odozvu, akoby tento problém nezaujímal nikoho, že sa nikoho netýka. Takže mládež môže chodiť do herni ďalej, veď herni máme dosť, gambléry môžu pokračovať vo svojej činnosti, deti môžu trpieť.
Dokonca v Malacku beží inzerát, že spoločnosť zaoberajúca sa prevádzkou výherných hracích automatov hľadá partnerov na spoluprácu!!!!!Ponúka 50% z čistých výnosov! Kedy sa už budete zaoberať týmto neduhom a konečne zrušite všetky herne v Malackách? Alebo sú tak dôležité peniaze do kasy mesta z takej zábavy?


19.05.2012 08:38:13 | mama
Dávam do pozornosti redakcie/i združenia/LPM túto web stránku http://www.changenet.sk/?section=kampane, ktorá môže slúžiť ako vzor v prípade, ktorý sme tu s pánom Andilom spomenuli ohľadom spísania petície občanov MA s určitým cieľom (nielen zákaz hazardu a herní v našom meste)...

Pod jednotlivé kampane a petície je možné sa "elektronicky" podpísať, resp. pridať tak svoj hlas a "podpis" pod určitý zámer, výzvu či žiadosť...

Niečo obdobné by bolo skvelé zrealizovať i na stránke LPM, kde by vedeli občania vyjadriť svoj súhlas s nejakou iniciatívou.

Napr. i ohľadom zákazu herní, keďže má táto stránka náštevnosť v tisícoch, hromadná petícia by bola na svete do mesiaca :-)

Mám však jednu otázku, akú právnu relevantnosť má takáto elektronická petícia, keď sa človek vlastnoručne nepodpíše... Pokiaľ by takáto petícia nebola počítaná, resp. by nemala žiadny účinok, predpokladám, že tejto forme by sa i na changenet vyhli a nepodporovali ju...

admini by isto vedeli kontrolovat pridavanie podpisov... ja by som bola za verejny hlas, cele meno a priezvisko

je to len nápad, podnet ako zlepšiť túto stránku a podporiť, resp. zapojiť ľudí do vecí verejných i takouto formou...


19.05.2012 08:41:12 | mama
17.05.2012 09:05:06 | Marián Andil
Pre Milos: Ďakujem za informáciu o vozovom parku prevádzkovateľov herní ... :) Určite sám „nezachránim“ Malacky ... Len materiál predložím a budem za neho samozrejme aj hlasovať.

Pre nick „mama“: Táto téma nie vo volebnom programe LPM, takže v takýchto prípadoch sa poslanci za LPM rozhodujú pri hlasovaní nezávisle... Pošlite mi prosím na Vás kontakt, chcel by som sa s vami osobne stretnúť. Môj mail je: marian.andil(zavinac)gmail.com

Na schválenie tohto materiálu bude potrebných ešte minimálne 9 hlasov. Ak tu obyvatelia Malaciek naozaj herne nechcú, bude určite potrebná aj ich podpora ...

16.05.2012 20:15:27 | Milos
poslanec Andil natiahol anjelske kridla a zachranil Malacky... ale nedocvakava mu kto stoji za hernami v Malackach.. to su gckove mercedesy, na hrane skoro mafia.. nechcem hadzat seckych do vreca ale v centre na namesti nevlastni hernu aj Dobrodenkova? exekutorka Dobrodenkova prava ruka ex starostu Moravcika? uz sa smejem na tom jak tento starec hlasuje proti zruseniu herni!!!!! :D :D

http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/mesto-bude-moct-regulovat-hazardne-hry/

"Nech už zavážia argumenty pre a proti, diskusia o tom, či má mesto využiť novú zákonnú možnosť regulácie hazardných hier, môže byť v nasledujúcom období ešte dosť zaujímavá.

Juraj Říha - Mesto - 01.09.2011 - 1538 čítaní"

16.05.2012 20:09:49 | Milos
napojit sa musia vsetci ked nemas domovu cisticku... takze trativody a zumpy nepomozu...

http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/kanalizacia-sa-zacne-stavat-v-maji/
16.05.2012 17:44:48 | mama
pre M. Andil

dakujem za odpoved, cenim si.. mate pravdu, ze sa tym \"problem\" nevyriesi, ale aspon ho nebudeme aktivne podporovat... budem vdacna za prednesenie ako navrhu na MsZ, no sucasne vas povzbudzujem, aby ste nevideli tento problem len cez peniaze... pri tejto teme, ked bola zverejnena, som dala linky na dve obce, ktore sa vydali touto cestou este pocas minuleho roka, ked zakon vstupil do platnosti, a zakazali tuto cinnost vo svojom katast.uzemi... podme i my vzorom, ukazme, ze sa to da... a povedzme si uprimne, ine peniaze chybaju mestu pri vsetkych tych kauzach! i oni museli riesit vypadok v rozpocte, ale oni sa rozhodli ist cestou skutocnych hodnot...

pred mnohymi mesiacmi som isla cez mesto a uvedomila si, kolko herni mame v centre mesta, je to des... tam automaty, tam herne... schvalne si to skuste spocitat v ramci mesta od zamku po dolny kostol... (alebo to opät urobim ja, si nepamätam to cislo presne) toto mesto nielenze zle vyzera (architektonicky) ale aj to, co ponuka pri prechadzke mestom je zle... a to priamo v centre mesta!

keby som bola viac aktivna, urcite urobim peticiu, ktora by do jesene mohla byt u vas na stole, poprosi la som p. rihu, ci by mi nepomohol s formulaciou poziadavky, aby sa predislo administrativnym chybam... ano, mohla by som to urobit sama, no zatial hladam svoje miesto vo veciach verejnych, doteraz som nikdy nejako priamo neparticipovala v tejto oblasti,

toto je vec, ktora sa mi zda realizovatelna a celkom hladko by to mohlo prejst s podporou lpm, ako som spomenula, prijde mi to ako vec, pod ktoru by ste sa mohli podpisat... no nespajala by som to s podmienkou, ze ano, zakazame, ale musime mat znamu nahradu prijmu...
16.05.2012 13:51:10 | Marián Andil
Pre mama:
Príjem do rozpočtu mesta zo správneho poplatku za výherné automaty je 113 505 eur. Poslanci MsZ môžu tiež pripraviť a predložiť návrh na zákaz herní v meste. Vždy na jeseň sa otvára otázka rozpočtu mesta na ďalší rok. Tento materiál môže byť prerokovaný teda už na jeseň tento rok. K materiálu sa budú musieť vyjadriť aj komisie MsZ a schváliť ho môže len MsZ.

Váš návrh je naozaj pro-spoločenský. Ale nie vždy zákaz pomôže vyriešiť daný problém. Keď to tu zakážeme, pravdepodobne sa herne presunú do okolitých obcí a hráči tam budú asi za nimi cestovať...
Mne osobne sa tiež nepáčia tie dôsledky z činnosti herní ... niektoré rodiny tým naozaj trpia. Uvidíme ako sa k tomu vyjadria ostatní poslanci...
Keď to zakážeme, urobíme A. Ale potom budeme musieť urobiť aj B, čiže dať na niečo iné menej peňazí alebo zdvihnúť o 4-5 % miestne dane... To zhruba vykryje výpadok tých 113 505 eur.
V každom prípade si zapisujeme dopyt od Vás a na jeseň to otvoríme ... Každý obyvateľ mesta sa môže prihlásiť a vystúpiť k ľubovoľnému bodu rokovania MsZ. Takže keď to bude na programe môžete aj sama prísť Váš podnet podporiť ...

16.05.2012 12:05:24 | mama
momentalne su horuce vselijake temy v malackach, ale prosim, nech neubadne do uzadia podnet na celomestsky zakaz herni a hazardu... tejto temy sa tusim nik z lpm nechytil, co mi je luto, nakolko si myslim, ze ako bod pod ciarou v ich programe je to prospolocenskeho charakteru a v zaujme obcanov ma...

p. andil, vedeli by ste sa napr. vy k tomu vyjadrit?

p. riha ma v tomto "len" povzbudil, aby som dala sama podnet na mesto, p. rihovi velmi fandim, ale tymto ziskal prve minus u mna... kedze som sa na lpm obratila ako na i mnou volenych zastupcov v zastupitelstve...

dakujem


19.05.2012 08:45:16 | mana
17.05.2012 12:54:16 | mama
Pan Andil, ozvem sa, skusim prijst na stretnutie trosku pripravena a pokusim sa zistit si nejake informacie, ktore by mohli byt napomocne pri rozhodovani sa pre poslancov.

Este zacitujem z jedneho clanku ohladom zakazu herni v inych mestach:

Rozhodnutie mestských poslancov privítali všetci Sabinovčania. Samozrejme, okrem tých, ktorí si už deň bez hry na automate nevedia predstaviť. „Od 1. januára bude v meste platiť zákaz prevádzkovania videohier, 1. júla skončí v meste aj 60 hracích automatov. Tento krok bude síce mestskú pokladnicu ročne stáť stratu asi 100-tisíc eur, ale PENIAZE NIE SU VSETKO. V meste bez hazardu sa nám bude žiť určite lepšie, ľudia získajú aj väčší pocit bezpečnejšieho života,“ komentuje citeľnú stratu na mestských príjmoch primátor Sabinova.

Pri cerpani zo starych informacii som nasla zatial 3 obce, ktore sa rozhodli ist touto cestou, Belusa, Sabinov a Podolinec.

Pekny den a vdaka


19.05.2012 08:46:36 | mana
17.05.2012 12:54:16 | mama
Pan Andil, ozvem sa, skusim prijst na stretnutie trosku pripravena a pokusim sa zistit si nejake informacie, ktore by mohli byt napomocne pri rozhodovani sa pre poslancov.

Este zacitujem z jedneho clanku ohladom zakazu herni v inych mestach:

Rozhodnutie mestských poslancov privítali všetci Sabinovčania. Samozrejme, okrem tých, ktorí si už deň bez hry na automate nevedia predstaviť. „Od 1. januára bude v meste platiť zákaz prevádzkovania videohier, 1. júla skončí v meste aj 60 hracích automatov. Tento krok bude síce mestskú pokladnicu ročne stáť stratu asi 100-tisíc eur, ale PENIAZE NIE SU VSETKO. V meste bez hazardu sa nám bude žiť určite lepšie, ľudia získajú aj väčší pocit bezpečnejšieho života,“ komentuje citeľnú stratu na mestských príjmoch primátor Sabinova.

Pri cerpani zo starych informacii som nasla zatial 3 obce, ktore sa rozhodli ist touto cestou, Belusa, Sabinov a Podolinec.

Pekny den a vdaka


Počasie

Poskytuje In-počasie