Deň krivých zrkadiel a otvorených dverí

12. júna sa Malacky zapojili do celoslovenskej akcie Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím SR - Deň krivých zrkadiel. Jej cieľom je pozitívnym príkladom ovplyvňovať postoje verejnosti voči ľuďom s mentálnym postihnutím a odbúravať predsudky voči nim. V našom meste ju už po šiestykrát zorganizovalo Svitanie - ZPMP. V ten istý deň sa uskutočnil aj DOD vo Vstúpte.

Pohľad do krivého zrkadla nás prekvapí. Vidíme sa v ňom iní, ako v skutočnosti sme. Záleží od uhla pohľadu i od zrkadla. Náš výzor v zrkadle však nehovorí nič o tom, akí naozaj sme. Na čom skutočne záleží, je ukryté vo vnútri každého z nás. Ľudia s mentálnym postihnutím často vyzerajú inak. Neznamená to však, že sú horší, ako väčšina z nás. Stačí zmeniť uhol pohľadu a uvedomiť si, že tie najhodnotnejšie veci v nás sú voľným okom neviditeľné. Dajú sa len cítiť. Musíme však chcieť.

Cieľom celoslovenskej akcie Deň krivých zrkadiel je pozitívnym príkladom ovplyvňovať postoje verejnosti voči ľuďom s mentálnym postihnutím a odbúravať predsudky voči nim. Každý z nás môže byť staviteľom mostov, ktoré spájajú ľudí a vytvárajú cesty k novým cieľom.

V Malackách sa, tak ako aj v ďalších jedenástich mestách na Slovensku, uskutočnil v utorok 12. júna. V parku pred kostolom na Kláštornom námestí sa predstavili klienti neziskovej organizácie Vstúpte aj svojou šikovnosťou zhmotnenou vo výrobkoch z chránenej dielne či rehabilitačného strediska na Ul. 1. mája. Ich výkony mohli okoloidúci obdivovať aj v kultúrnom programe.

Program

Výkresy, na ktoré mohli deti preniesť vlastné vnímanie sveta.

A maľovali aj sestry Ninka a Emmka.

V programe vystúpili malé herečky z Detského divadelného štúdia DNH.

Predviedli sa aj klienti Vstúpte.

Deň otvorených dverí Vstúpte (DOD)

Nezisková organizácia Vstúpte otvorila 12. 6. svoje dvere všetkým, ktorí chceli nazrieť do "zákulisia" rehabilitačného strediska, chránenej dielne či podporovaného bývania na Bernolákovej ulici.

My sme nazreli do chránenej dielne, ktorá funguje v budove Inkubátora na Bernolákovej ulici od 1. marca tohto roka.  Pracuje v nej šesť ľudí so zdravotným postihnutím, z toho piati zamestnanci sú ľudia so stredným a ťažkým stupňom mentálneho postihnutia. Dielňu vedú traja pracovní asistenti. V dielni vznikajú výrobky z papiera, hliny, látky a kreatívnych materiálov.

Vierka farbí anjela.

Aktuálne pracovali aj na príprave štyristovky modrých srdiečok na vernisáž výtvarníka do Bratislavy, ktoré dostane každý účastník pri vstupe.

 

Silvinka a veselé farbičky.

Lucia Vidanová - 14.06.2012 - 2881 čítaní


pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk


Pre pridanie komentára navštívte klasickú verziu nášho webu.

Komentáre k článku

Počasie

Poskytuje In-počasie