Mesto sa opäť uchádza o dotáciu na kaštieľ

Rekonštrukcia Pálffyovského kaštieľa patrí naďalej medzi ciele súčasného vedenia mesta. Mesto sa opakovane uchádzalo o získanie dotácie na jeho rekonštrukciu. Z vlastných zdrojov sa obnovila celá strecha. Najbližšou prioritou je kompletná obnova fasády.

Mestský úrad má pripravenú dokumentáciu na obnovu fasády s oknami a samostatne aj nádvoria. V minulosti sa spracovala projektová dokumentácia na rekonštrukciu kaplnky a vytvorenie reprezentačných sál mesta vnútri kaštieľa. Mesto by na realizáciu týchto projektov potrebovalo viac ako 3 milióny eur. Mestský úrad sa preto opakovane uchádzal o dotáciu z Ministerstva kultúry SR. Ako uviedol pre LPM.sk primátor mesta Juraj Říha: "Aj tento rok máme podaný projekt na zhruba milión eur, ktorý sme chceli použiť aj na reprezentačné sály. Radi by sme spolu s tým obnovili aj fasádu, ale nevyhnutnou podmienkou jej obnovy je riešenia sanácie vlhkosti základov. Opúšťame náročný, zároveň aj nákladný, spôsob sanácie vlhkosti formou podzrezania celej stavby. Nechali sme preto spracovať novú dokumentáciu s cieľom znížiť aj finančnú náročnosť tohto projektu."

Dotácia z ministerstva by nemala byť jediným zdrojom financovania. Podľa našich informácií sa aktuálne rokuje o zapojení sa do projektu cezhraničnej spolupráce. Cieľom by malo byť získať aj dotáciu zhruba milión eur na rekonštrukciu nádvoria a kaplnky. "Ešte je príliš skoro, aby sme hodnotili doterajší priebeh rokovaní. Bolo by ideálne, ak by sa nám podarilo získať obe významné dotácie naraz. Ak by sme neboli úspešní, som pripravený predložiť mestskému zastupiteľstvu návrh na rekonštrukciu aspoň fasády a nádvoria z vlastných zdrojov," vyjadril primátor J.Říha.

Ľudia pre Malacky - 18.02.2024 - 1332 čítaní


pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk


Pre pridanie komentára navštívte klasickú verziu nášho webu.

Komentáre k článku

Počasie

Poskytuje In-počasie